Многодетните майки стареят по-бързо |

[ad_1]

Раждането на деца и управлението на семейство със сигурност може да ви накара да се почувствате по-възрастни, отколкото сте в действителност. Изследователи от Университета в Пенсилвания твърдят, че в това има повече истина, отколкото хората могат да си помислят. Тяхното проучване установява, че броят на децата, които жените раждат, може да определи колко бързо физически остарява тялото им.

Според техния доклад за връзката между стареенето и раждането се проявява, след като жената премине през менопаузата, пише „Стъди Файндс“.

„Нашите открития показват, че бременността и раждането могат да допринесат за промяната и нарушаването на регулацията на няколко различни физиологични системи, които могат да повлияят на стареенето, след като жената вече е в постменопауза“, казва Талия Ширази, докторант по биологична антропология в Пенсилвания. „Това е в съответствие с метаболитните, имунологичните и ендокринологичните промени, които се случват в тялото по време на бременност и кърмене, както и с различните рискове от заболявания, свързани с бременността и репродуктивните инвестиции в по-общ план.“

Авторите на изследването казват, че бременността и кърменето изискват голямо количество енергия. Това може да повлияе на няколко от функциите на тялото, включително на имунната система, метаболизма и кръвното налягане. Жените, които раждат повече, също са по-склонни да умрат от диабет, високо кръвно налягане, бъбречни и други заболявания.

„Смятаме, че се случва нещо, „някакъв вид споразумение“ между стареенето и възпроизводството“, обяснява Ширази. „Това има смисъл от гледна точка на еволюционната биология, защото ако изразходвате енергия по време на бременност и кърмене, вероятно няма да имате толкова енергия, която да отделите за неща като физиологична поддръжка и защита.“

Проучването изследва 4 418 участнички в Национално проучване за здравни и хранителни изследвания на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Изследователите от щата Пенсилвания измерват стареенето според девет биомаркера. Биологичните показатели разглеждат метаболитното здраве, бъбречната и чернодробната функция, нарушенията на кръвните клетки, имунната функция и възпаленията.

Резултатите разкриват връзка между броя на ражданията и биологичното стареене.

Ширази смята, че едно от възможните обяснения за това е наличието или липсата на яйчникови хормони при жени след менопаузата.

източник: actualno.com

Mandragora.bg

Вижте още:

Часът на раждането на бебето влияе върху съдбата му

Коя книга е била хит в годината на вашето раждане

Най-интересните и странни случаи на раждане в света

Бременността преди 50 години: 10 неща, които се промениха (и 9, които не са)

Подкрепете!

Ако харесвате и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 11 times, 1 visit(s) today