Мистерията на 7,000-годишните гущери от Убайд: Влечуги в древен Шумер??

Широко признато в основната археология е, че цивилизацията е започнала в Ирак, в древна Месопотамия, с огромната шумерска цивилизация. Има обаче археологическа находка в археологическия обект Ал Убайд, където са открити няколко предшумерски 7,000-годишни артефакта, изобразяващи хуманоидни същества с черти на гущер. Да, говорим за истински мъжки и женски статуи на влечуги, които се виждат в различни пози.

 

Убайдската цивилизация

Убайдийската цивилизация е древна месопотамска култура, която съществува между 4500-4000 г. пр.н.е. Произходът на убайдианците, както и на шумерите, е неизвестен. Те са  живеели в огромни общности в къщи от кални тухли и имали са сложна архитектура, земеделие и поливно земеделие.

Големи домове с Т-образна форма, широки дворове, павирани пътеки и оборудване за преработка на храна бяха част от домашната архитектура. Някои от тези селища са прераснали в градове и започнали да се появяват храмове и масивни структури, като например в Ериду, Ур и Урук, ключови обекти на шумерската цивилизация. Според шумерската литература Ур се е смятал за най-ранния град.

 Ал’Убайд е основното място, където са открити странните артефакти, но фигурки са открити и в Ур и Ериду. През 1919 г. Хари Реджиналд Хал пръв разкопава мястото. Мястото Al’Ubaid се състои от малка могила с диаметър около половин километър и два метра над земята.

Тайнствените фигурки на гущери

 

Мъжките и женските фигурки са открити в различни пози, като повечето от фигурките изглеждат с шлем и имат някакъв вид подложки на раменете. Други фигури са открити с жезъл или скиптър, вероятно като символ на справедливост и власт. Всяка фигура има уникална стойка, но най-странното е, че някои женски статуи държат новородено което го кърмят с мляко, като новороденото също е изобразено като същество, подобно на гущер.

Фигурите имат дълги глави, бадемови очи, дълги стеснени лица и муцуна, подобна на гущер. Не е ясно какво трябва да представляват. Техните пози, като женска фигура, която кърми, не означават, че са били церемониални предмети, според археолозите.

Въпреки че знаем, че змията е била изтъкнат символ в много цивилизации, символизиращ различни богове, много археолози смятат, че тези същества, подобни на гущери, не са били почитани като богове. И така, какво са представлявали тези фигурки на гущери?

Каквито и да са те, те изглеждат значими за древните убайдийци. Както отбелязва Уилям Брамли, Змията е бил виден символ, използван в различни цивилизации, за да символизира множество богове, като например шумерското божество Енки, а змията впоследствие е приета като емблема на Братството на змията. Има ли връзка между символа на змията и изображенията на гущери?

Подобни същества се появяват в много култури по света

Изследователите изследват въпроса и откриват интригуваща идея. Знаем, че хопи Индианците от Северна Аризона имат легенди, датиращи от стотици години за техните „Братя змии“, които строят подземни градове в Аризона, Мексико и Централна Америка. Освен това богът на толтеките на маите от Гукумац понякога е наричан „змия на мъдростта“, която е участвала в образованието на хората.

– Cherokee и други индиански племена също имат истории за раса влечуги. В резултат на това не би било скок да се смята, че те биха могли да направят същото в други региони на света.

В Индия в няколко текста и традиции се споменават Наги, които са влечугоподобни същества, които живеят под земята и често взаимодействат с хората. Индийските писания също споменават група мъже, известни като „Карпа“, раса на влечуги със змийски носове и змийски крака.

Приказки за Капа, влечугоподобен хуманоид, могат да се чуят в цяла Япония. В Близкия изток, където са открити скулптурите, има и доказателства за раса на влечуги, както и на подобни на влечуги индивиди, вариращи от Джин до дракони и змии. Змийско състезание е описано много подробно в изгубената Книга на Джашър.

Кои са мистериозните хора гущери?

На много хора им се припомня статия, публикувана в изданието на Los Angeles Times от 27 януари, когато чуят за тези скулптури.

Сюжетът се върти около отдавна изгубен град на катакомби с неизмеримо богатство и документи на напреднал вид хора. Г. Уорън Шуфелт, геофизик и минен инженер, е бил зает с разкриването на погребания град под Форт Мур Хил с надеждата да разкрие тайните на хората от гущерите.

Г -н Шуфелт смята, че скрити в катакомбите са златни плочи, носещи информация, която би се оказала полезна за човешката раса, тъй като Хората на гущерите са с много по -добър интелектуален калибър от сегашните хора. Той е бил толкова сигурен, че изкопава 76 метрова дупка в земята.

Г-н Shufelt използва радио рентгенови лъчи, за да очертае това, което според него е моделът на тунелите и сводовете на древния град. Големи стаи в куполите на хълмовете над град лабиринти са настанили 1000 семейства.

Той не е бил сигурен, че лабиринтът от тунели преди това принадлежи на хората от Гущерите, докато не виджда Малкия вожд Грийнлиф в аптеката на индианците Хопи. Г -н Шуфелт е бил сигурен, че е открил един от подземните градове на хората гущери, след като шеф Грийнлиф го информира за тях. Всъщност г -н Шуфелт осъзна, че самият град прилича на гущер, след като анализира разположението на тунелите.

Според легендата, хората на гущерите притежават една ключова камера, която служи като указател за всички райони на града. Освен това приказката твърди, че всички записи на града трябва да се съхраняват на златни плочи с дължина четири фута и ширина четиринадесет инча.

Заключителни думи

Докато конвенционалната наука отхвърля концепцията за раса на влечуги, те не могат да намерят по-добро обяснение за тези 7,000-годишни влечугоподобни статуи. Тези от нас, които мислят нестандартно, вярват, че по -голямата част от загадката вече е разрешена.

Visited 136 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *