Мистериозни плазмени мехурчета, идващи от нищото са открити между Земята и Слънцето

veil nebula

И никой не знае защо тези мехури са там. Ние живеем отделени от външния космос в космически мехурчета.

През последните три десетилетия астрономите са наблюдавали провали в радиосигналите, идващи от квазари и пулсари. Те изглежда са предизвикани от преминаващи пред тях тъмни обекти. Тези събития не винаги изглеждат по един и същи начин, така че не е ясно дали имат една и съща причина. Понякога различни радиочестоти пристигат с нееднакво забавяне, докато в други случаи сигналът трепти равномерно.

Последните наблюдения дават по-ясна картина. Бил Коулс от Калифорнийския университет, Сан Диего, и колегите му използвали проекта Parkes Pulsar Timing Array, който внимателно измерва сигналите от пулсари, в опит да бъдат открити гравитационни вълни. Екипът го използва за търсене на радиовълни, които се задържат по време на преминаването през мехура.

Силно турбулентни облаци

Те видели едновременно забавяне и трептене на пулсарите. Това предполага, че различни явления могат да имат една и съща причина – силна турбуленция на облаците.

„Този междузвезден облак идва от нищото“, – казва Коулс. „Това много ме изненадва – какво е всъщност?“

=======================================================

Кратката продължителност на събитието предполага, че мехурът запълва разстоянието между орбитатата на Земята и Слънцето, изглежда голям, но е много малък по отношение на междузвездните мащаби.

За да въздейства на радиосигналите така, както това се случва, балонът трябва да бъде запълнен с плазма, която е най-малко сто пъти по-плътна от обикновената в  междузвездно пространство. Това също така означава, че тя трябва да е гореща, затова е странно, че не се разпръсква в пространството.

Ударна  вълна или точката на свиване?

„Нужно е нещо, което може да създаде това образувание и да го ограничава,“ – казва Джим Кордес на Cornell University в Ню Йорк. Той смята, че мехурчетата се създават от вихрите на ударни вълни от свръхнови, които свиват областите с междузвезден газ. Компресията усилва своите вътрешни магнитни полета, за да пропуснете плазмата вътре.

Коулс не е съгласен и смята, че те могат да възникват в точките на налягане, когато две области от фин прах и газ между звездите въздействат помежду си, без влиянието на експлозия на супернова.
Били  са предложени и по – странни теории-  включително такава, че мехурчетата са тъмна материя. Нови данни от проекта Parkes Pulsar Timing Array ще помогнат да се разбере всичко до края, казва Кордес.

Ако намирате тази публикация за интересна , помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. 

От otvad.com Ви благодарим!

Visited 181 times, 1 visit(s) today