Мистериите на Китайските пирамиди

Джеймс Гаусман и Скъпоценната Пирамида в Китай

Египетските пирамиди? Разбира се, всички знаят за тези в Гиза – и някои ентусиасти може би знаят и за другите 138  пирамиди разпръснати около тях. Мезоамериканските пирамиди? Добре, доста хора също знаят за тях – или дори че голямата пирамида в Чолула се счита за най-голямата в света.

 

За съжаление, обаче, не много хора знаят, че пирамидите съществуват и в други форми, включително в тайнствените и легендарни пирамиди в Китай.

Китайските пирамиди представляват група от структури, разположени в различни части на Китай. Те са по-малко известни в света, отколкото пирамидите в Египет и Мексико, но все пак са обект на голям интерес и мистерия. Ето някои ключови факти и интересни аспекти за китайските пирамиди:

Брой и Разпределение: Има повече от 40 известни китайски пирамиди, разпределени в района на Шаанси, Хубей и Хенан. По някои оценки, броят им може да достигне и 100.

 

Възраст и Изглед: Някои от китайските пирамиди са много стари, като те се вярва, че са построени преди хиляди години. Техните форми и размери се различават, някои са плоски, докато други са високи и пирамидални.

Пирамида на Цин Шъхуан: Една от най-известните китайски пирамиди е пирамидата на Цин Шъхуан в Шаанси. Тази пирамида е част от мавзолея на първия император на Китай и се смята за гробницата му.

 

  1. Мистерии и Теории: Китайските пирамиди предизвикват различни теории и спекулации. Някои хора вярват, че те са свързани с древни астрономически наблюдения, докато други предполагат, че те са свързани с извънземни цивилизации.
  2. Ограничен Достъп: Макар че някои пирамиди са достъпни за посещение, много от тях са ограничени за обществеността и не могат да бъдат изследвани от археолози поради различни причини, включително законови ограничения и културни съображения.
  3. Туристически Интерес: Въпреки че не са толкова популярни като туристическа дестинация, китайските пирамиди привличат вниманието на любознателните туристи и историци, които искат да научат повече за тяхната загадъчност и история.


Докато летеше от Индия към Китай, посоченият пилот от Въздушните сили на Армията на САЩ Гаусман, вижда  добре, пирамиди с върхове от скъпоценни камъни.  Дори ако Гаусман не бил първият, който забелязал пирамидите, все пак е интересно, че много снимки на тях явно били заключени в военните файлове в продължение на десетилетия.

 

Въпреки срещата на Гаусман (и книгата на Хаусдорф), пирамидите определено заслужават поне същото признание и уважение, което получиха централно американските и близкоизточните. Също като пирамидите в Гиза, много от тях са наистина огромни: например тази на планина Ли е впечатляваща с височина от 250 фута; а Великата Бяла е близък конкурент.

Също като роднините им от Близкия изток, пирамидите в Китай са гробници и мавзолеи, гигантски надгробни плочи за царе и различни дворяни: планината Ли е построена за легендарния Цин Ши Хуан, а Великата Бяла е изградена за императора Уди.

“Скорошните пикториални доказателства доказват, че пирамидите на Китай наистина са реални, сравними с тези в Египет и Централна Америка по отношение на възрастта, размера и значимостта им”

  • Филип Копенс

Разбира се, много хора са чули за огромните сгради, разпръснати из централна Америка, включително гигантската в Чолула… но само до скоро някой от нас, западняци, и европейци не бяха чували, че има пирамиди в Китай – и може би преди столетие или повече дори много китайци не знаеха какво точно има по техните пейзажи.

Виждате онзи хълм? Виждате онзи планински връх? Виждате онзи леко наклонен възход? Чудя се какво има под тях? Чудя се какви други тайни има там, лежащи точно под повърхността… или под нашите крака?

Източник: ТУК

Visited 74 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *