Местата в България, заредени с мистична енергия

Българската държава е построена на кръстопът, на който се сблъскват Изтока и Запада. Но на скромната територия на страната ни се сблъскват и религии и езически вярвания, религиозност и магически ритуали, които често се преплитат, съществуват в симбиоза и привличат любителите на свръхестествените явления.

Страната ни изобилства не само от спиращи дъха гледки и неповторими панорами, но и от мистични дестинации, за които се вярва, че са заредени с енергия, непозната и необяснима за науката.

Когато говорим за мистични дестинации, на първо място винаги изникват Рупите. Дори петричката пророчица Баба Ванга е вярвала, че Рупите са място, заредено със силна енергия и е избрала там да изкара последните години от живота си.

Баба Ванга

Друга пророчица – Преподойна Стойна, е открила енергията на село Златолист, община Сандански. Сред местните жители се носят легенди за светицата и местнатацърква Свети Георги, където Стойна е живяла и се е молила. Те вярват, че духът ѝ още е там и продължава святото си дело.

орфей

Енергии, но много по-древни и митични, се усещат в Светилището на Орфей край село Татул. Земята там е напоена с кръвта на многобройните жертвоприношения, направени в чест на древногръцки и тракийски божества.

Привлечени от мистичната енергия на Бегликташ, траките са направили свое светилище в горите на Странджа планина. Там все още могат да се видят Каменният трон, Слънчевият часовник и Свещенната пещера, за които времето сякаш е спряло.

беглигташ

Към списъка на местата в България, заредени с мистична енергия, ще добавим и Белинташ в източната част на Родопите, където неизвестни сили карат компасите да полудяват, а снегът не се задържа на земята.

тракийско

Ще добавим и тракийското светилище Кован Коя и мистериозните дупки на кошер, чието предназначение не е открито до ден днешен.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 1 676 times, 1 visit(s) today