Местата, където никога НЯМА да отидете

Забраненото, табуто, винаги са предизвиквали интереса на хората, независимо дали става въпрос за секретни военни бази, мистични ритуали или просто за невъзможността да погледнеш зад завесите на съседа.

В следващите редове ще ви запознаем с някои от най-строго охраняваните местенца на планетата, към които достъпът на широката публика винаги е бил строго забранен. Някои то тях са просто легендарни, докато за други въобще не е доказано дали съществуват.

1. Базата на кралските военновъздушни сили Менуит хил (Menwith Hill), Великобритания. В северен Йоркшир е разположена най-голямата радарна система за електронен мониторинг в света. Гигантският комплекс предоставя комуникационна поддръжка на британските и американски военни, както и на съответните разузнавателни служби. Ако някъде по света започне военна операция или бъде изстреляна ракета, специалистите там първи ще научат за това.

121877_650_901.jpg

Снимка: Wikimedia Commons

2. Club 33 в Дисниленд, Калифорния. Ексклузивен частен клуб, който може да бъде посетен само от малък кръг избрани. Намира се в сърцето на калифорнийския увеселителния парк Дисниленд. Управителите на клуба разполагат със списък от чакащи, като най-новите кандидати трябва да чакат десетилетия, докато евентуално бъдат приети в него. Club 33 е единственото място в Дисниленд, на което се предлага алкохол.

121881_650_438.jpgСнимка: Wikimedia Commons

3. Туристическият лагер Bohemian Grove в Калифорния. На пръв мястото изглежда като обикновен горски лагер, но за да си направите почивката, трябва да се някой от най-могъщите хора на планетата. За две седмици в средата на юли там отдъхват известни американски политици и държавници (в това число и президентът), бизнесмени, хора на изкуството и др.

121878_650_456.jpgСнимка: Wikimedia Commons

4. Тайният архив на Ватикана. Истината е, че в момента голяма част от текстовете, съхранявани там, могат да се поръчат предварително за четене. „Тайните“ материали са единствено текстовете, които принадлежат лично на папата. Но няма никакъв шанс външен човек да бъде допуснат вътре.

121885_650_365.jpgСнимка: Wikimedia Commons

5. Пещерите Ласко, Франция. Става въпрос за система от пещери, чиито стени са изрисувани с рисунки от пещерни хора, живели във времената на палеолита преди около 17 хиляди години. В тях могат да влиза само ограничен кръг учени, които да ги проучват и консервират.

121880_650_490.jpgСнимка: Wikimedia Commons

6. Базата Pine Gap, централна Австралия. Там е разположена високотехнологична радарна система подобна на британската Менуит хил, която се използва за следене на сателити, която се използва от австралийските и американските военни. Pine Gap се използва и от ЦРУ, което контролира през нея една трета от шпионските си сателити, събиращи информация над територията на Китай, част от Русия и арабските петролни полета.

121876_650_432.jpgСнимка: Wikimedia Commons

7. Метро 2, Москва. Тайна подземна система, разположена под руската столица, която дублира линиите на публичното московско метро. Твърди се, че строежът на гигантската структура започва по времето на Сталин за нуждите на руските тайни служби. Смята се че днес тайното метро надхвърля по големина публичното. Тунелите му са разположени на дълбочина между 50 и 200 метра, а станциите свързват в една система различните центрове на властта в Москва. Предполага се, че то води и към тайният подземен град Раменки – огромен бункер, в който 15 хиляди души могат да живеят за период от 30 години в случай на ядрена война, пише Blogosem.com

121879_650_.jpgСнимка: Wikimedia Commons

8. Стая 39, Пхенян, Северна Корея. Както се твърди, тук става въпрос за контролирана от правителството в Пхенян организация, наречена Стая 39. Тя управлява таен фонд под личното разпореждане на настоящия корейски диктатор който по някои оценки възлиза на 5 млрд. долара. Фондът се финансира различни незаконни дейности – фалшификация на валута, производство и търговия с наркотици, застрахователни измами и контрабанда.

9. Системата „Мъртва ръка“ в Межгорье, Русия. Според слуховете е инсталирана руската система от ядрени ракети “Периметр“. Създадена в годините на студената война и позната на запад още като „мъртва ръка“ (Deadheand) системата позволява напълно автоматично изстрелване на ядрени ракети към САЩ в случай на световна война, дори ако цялото командване на СССР е унищожено. Така ударът на „мъртвата ръка“ гарантира, че при подобна мащабна война победител просто няма да има. Базата Межгорье се охранява непрекъснато от два батальона, които пазят от любопитни погледи.

121882_300_399.jpg

Снимка: Wikimedia Commons

10. Зона 51, Невада. Всяка уважава себе си подобна класация няма как да мине без прочутия свръхсекретен тестов полигон в пустинята Невада. Той е толкова добре охраняван, че поражда различни конспиративни теории, свързани с извънземни, тестване на тайни оръжия и др.“. Всъщност сред основните дейности в зоната са проектиране, създаване на нови летателни апарати и пробни полети с тях, както и изучаване на чужди военни самолети, хеликоптери и оръжия. В годините на студената война тук са проведени поне четири ядрени опита.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

 Благодарим Ви! 

Visited 375 times, 1 visit(s) today