Парашутист оцеля след падане върху скали от 300 метра (видео)

Любител на екстремните спортове по чудо оцеля и се отърва с няколко синини при падане от огромна височина с неизправен парашут. Без каквото и да било обезопасяване американецът Матю Гоу прелетял стотици метри и рухнал върху скали, предаде South West News Service.

25-годишният пътешественик и скайдайвър решил да направи 181-вия скок в кариерата си в подножието на Алпите близо до италианското езеро Гарда. Въпреки подготовката и отличните атмосферни условия обаче той се превърнал в кошмар. „Просто не ми провървя. Парашутът, кой знае защо, се отваряше много бавно, след което се заплете и се обърна изцяло на обратно под действието на вятъра“, разказал Гоу. Когато от земята го отделяли 300 метра, той вече летял надолу със скорост 65 километра в час.

“Вече не можех да контролирам полета. Правех всичко възможно за да намаля възможните трагични последици от падането. Мислех единствено за това как да остана жив. Знаех, че моментът „Х“ е много близо и ако с такава скорост се ударя в земята ще съм труп“, признал парашутистът.

На видеото, записано с камерата, прикрепена към каската на Матю Гоу, се вижда как той, без да докосва скалите, се спуска надолу, сякаш тича по тях, като се опитва да се захване с крака, за да намали скоростта. „Не знаех дали ще се разбия на скалите или ще падна в езерото“, споделил Гоу, обяснявайки, че вторият вариант не бил по-добър, тъй като предполагал, че до падането във водата краката му вече ще са счупени, пък и отгоре на всичко не умеел да плува.

Той все пак се приземил на скалите на място, където от земята стърчали 10 остри железни клинове с дължина около половин метър. Парашутистът по чудо паднал между тях, а един пробил шлема му.
На записа се вижда как приятел на пострадалия тича към него и след известно време изнасят Гоу на носилка.

За изненада, у търсача на силни усещания не били диагностицирани никакви счупвания и той бил изписан от болница още същия ден.

Друг парашутист, Лиъм Дуейн, който миналата година се спаси от гибел, но все още се лекува, след като парашутът му не се отвори над новозеландския град Мотуек, сега коментира пред Stuff.co.nz: „Бил съм пълен идиот. Чак сега осъзнавам на какъв риск съм подлагал себе си и своето семейство. Можех да оставя жена си вдовица, а децата си – сираци. Не си струва“…

Дуей скочил от височина 4000 метра, но парашутът му се отворил едва няколко секунди преди да се разбие в земята. Падането така или иначе било „твърдо“ – парашутистът оставил 20-сантиметрова вдлъбнатина в почвата.

Няколко счупени прешлена и частично парализиран ляв крак заради увреден нерв е цената, която Лиъм Дуейн е платил за екстремното изпълнение. В момента той се придвижва на патерици, а за пълно възстановяване ще му е необходима още поне година.

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

 Благодарим Ви! 

Visited 168 times, 1 visit(s) today