Мегалитната „Ⅰ“ загадка

[ad_1]

Дали металните стеги (скоби), с които са захващани каменни блокове в множество обекти от миналото, не са напреднала, но загубена технология?

Те са открити върху мегалити, храмове и други праисторически паметници по света и представляват една огромна неразгадана древна мистерия. Прорези в каменни блокове с формата „I“ и „Т“ са открити в Кориканча, Тиауанако, Олантайтамбо. Подобни скоби са били използвани и при строежа на Партенона в Гърция, открити са и при сгради в Месопотамия, Египет, Етиопия и Камбоджа.

Изниква въпросът – как тази технология се е разпространила в толкова различни краища на планетата преди хиляди години?

Боливия

 

Египет

 

Иран

 

Камбоджа

Изследванията в Пума Пунку на „I„-образните архитектурни стеги показват, че са били направени от уникална бронзова сплав, съдържаща мед – арсен – никел. Отделно съществуват и „I„-стегите с неизвестен състав, които са били използвани за задържане на масивните плочи, образуващи четирите големи платформи на Пума Пунку.

Пума Пунку

Първоначалното мнение на археолозите е, че в разглежданите вдлъбнатини са се поставяли готови метални стеги, но неотдавнашни изследвания чрез сканиране разкриха, че всъщност се е изливал метал, което означава, че строителите са имали преносими леярни, тъй като предполагаемите използвани метали ( мед – арсен – никел ) могат да се стопят само при много високи температури – температури, които древните (доколкото ни е известно) не са били способни да постигат.

Преносими леярни за разтапяне на метали при високи температури и отливания на място за захващане на масивни каменни блокове?!?
Древни технологични мистерии!

Побликувано от :@Ентусиастите 2020

Source link