Li-Fi – 100 пъти по-бърз е от Wi-Fi

Очаквайте през следващите месеци да се говори доста за Li-Fi – безжична технология, която предава информация с висока скорост, използвайки видима светлинна комуникация (VLC). Учените са успели да достигнат скорост 224 гигабита в секунда по-рано тази година и потенциалът на Li-Fi технологията може да промени начина, по който използваме интернет.

Сега, специалистите са изпробвали Li-Fi за първи път извън лаборатория, в офиси и индустриални сгради в Талин, Естония. Според първоначалната информация, там са стигнали до 1 GB/s – това е 100 пъти по-бързо от сегашните Wi-Fi скорости.

Учени тестваха Li-Fi - 100 пъти по-бърз е от Wi-Fi

Li-Fi е изобретена от Харалд Хаас от университета в Единбург, Шотландия, още през 2011г. Тогава е демонстрирано за първи път, че премиващият светодиод може да предава много повече информация от мрежовата клетка. VLC използва видима светлина между 400 и 800 терахерца и на практика действа като доста усъвършенстван морзов код – чрез премигване може да предава информация в бинарен код.

Ако си мислите, че тази светлина би била доста дразнеща, тя всъщност премигва толкова бързо, че човешкото око не я долавя.

Другите предимства на Li-Fi пред Wi-Fi, освен бързата скорост, е че светлината не може да преминава през стените, което означава че сигналът е много по-сигурен.

Домовете и офисите ни вече са с изградени Wi-Fi мрежи и заменянето им с Li-Fi не би било толкова лесно, затова идеята е да се пригодят сегашните устройства да работят с новата технология.

Visited 260 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *