Американски град спря изграждането на соларна ферма, защото щяла да източи Слънцето

Споразумението за борба с климатичните промени, сключено в Париж, е триумф за човечеството, но широкоразпространената необразованост по темата заплашва да провали всичко. То не е само повод за присмех – може сериозно да попречи за постигането на определени енергийни цели. Така например, един град в САЩ вече възпрепятства изграждането на соларна ферма от опасения, че тя ще източи слънчевата енергия.

Нека първо да поясним няколко неща. Соларните панели не изсмукват слънчевата енергия. Също както вятърните ферми не лишават планетата от вятър. Всичко се крие в името: възобновяемите източници на енергия не се изчерпват като фосилните горива; просто се възползваме от това, което е налично, без да го изразходваме. Вятърните турбини и соларните панели не са вакууми, нито отклоняват енергия от други системи. Фотоните постоянно заливат планетата ни. Не можем да ги изразходим.

Сега да се върнем към абсурдната история, която ще ви накара да се плеснете с ръка по челото. В Удленд, Северна Каролина, градският съвет е отхвърлил предложение за превръщане на парче земя в място за изграждане на соларна ферма. Не само това, но на същата среща е гласувана и всеобща забрана върху такива съоръжения, въпреки факта, че преди това е дадено разрешение за изграждането на три такива, а едната ферма дори е завършена.

Американски град спря изграждането на соларна ферма, защото щяла да източи Слънцето

С 3 на 1 гласа, членовете на градския съвет са отхвърлили предложението за соларната ферма на базата на оплаквания от гражданите. Джейн Ман например, пенсионирана учителка, изразила опасенията си, че растителността в региона ще пострада, защото ще се наруши фотосинтезата – процес, изискващ слънчева светлина. Доводите й са базирани на мъртви растения, които видяла около соларни панели. За съжаление, тя не е единствена: други хора се страхуват, че фермата ще изсмуче слънчевата енергия.

Ман споменала и за по-високия процент раково болни в региона, както и факта, че никой не е доказал, че това не се дължи на инсталирането на соларни панели. Макар УВ радиацията да е канцерогенна, соларните панели не влияят на количеството УВ лъчи около тях.

Това не са единствените опасения на гражданите – те също се страхуват от ефекта, които имат такива ферми върху цената на имотите и икономиката. В общество, където е разпространено отричането на климатичните промени, критичен ход трябва да е образоването и информирането на хората.

Visited 271 times, 1 visit(s) today