Каменна глава от Гватемала (Guatemala Stone Head)


През 30-те години на миналия век, в средата на джунглите на Гватемала, изследователите откриват огромна, експресивно изработена статуя от пясъчник. Чертите на лицето, издълбани в камъка, не наподобяват тези на маите или на други хора, за които се знае, че са обитавали тези земи. Освен това удълженият череп и деликатните черти на лицето, изглежда, изобщо не се появяват в учебниците по история.

“Каменната глава от Гватемала” се отнася до загадъчен артефакт, който е бил открит в джунглата на Гватемала, Централна Америка. Този артефакт представлява гигантска каменна глава, изработена с изключително внимание към детайлите и изразена антропоморфна форма.

Каменната глава от Гватемала е с диаметър около 3.5 метра и тежи около 40 тона. Тя изобразява човешко лице с традиционни майянски черти и стил. Забележителното при този артефакт е, че главата представлява африканско-изглеждащ човек, като този факт предизвиква интерес и спекулации.

Има теории, че този артефакт може да бъде свързан с древната африканска култура и контактите между древните цивилизации в Африка и Америка, макар че тези теории се основават на слаби доказателства и предположения.

Въпреки интереса и мистериозността около каменната глава от Гватемала, нейната точна възраст, произход и значимост продължават да бъдат тема на спорове и изследвания в областта на археологията и историята. Много въпроси за този артефакт остават неотговорени, като той продължава да бъде загадка за учените и историците.

Учените твърдят, че уникалните черти на лицето на статуята изобразяват член на древна извънземна цивилизация, която е била много по-напреднала от която и да е от предиспанските раси в Америка, за които познаваме. Някои дори предполагат, че главата може да е само част от много по-голяма структура, разположена в долната част на главата (установено е, че това не е така). Разбира се, има вероятност статуята да е дело на художник от по-късна дата или дори пълна измама. За съжаление, вероятно никога няма да разберем със сигурност: главата е била използвана като мишена за обучение на революционните войски и нейните характеристики са унищожени почти без следа.

 

Visited 63 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *