Гробището на субаквати може да помогне за разрешаването на библейската мистерия на Ноевия ковчег

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

Това е една от най-известните истории от Библията: Ной и семейството му са били инструктирани от Бог да построят ковчег и да го натоварят с две от всяко животно. Ной постъпи според указанията си и настъпи големият потоп, който унищожи всичко, освен Ной, семейството му и животните на ковчега.

Но дали в действителност се е случило голямото наводнение или историята на Ной е просто мит?

Историята на Ноевия ковчег е една от най-познатите в Библията. (Чрез Wikimedia Commons)

Неотдавнашното откритие в Черно море на древно гробище на кораби може най-накрая да даде отговор на мистерията на Ноевия ковчег, според очарователна статия от Древен произход.

Картиране на морското дъно

Морският археолог Здравка Георгиева, заедно с екип от учени от българския Център за подводна археология, в партньорство с професор Джон Адамс от Университета в Саутхемптън, картографираха дъното на Черно море с помощта на сонарна технология и дистанционно управлявани превозни средства (ROV). Изследователите се случиха на стряскащо място: гръцки търговски кораб, който се оказа най-старият от този вид, откриван някога.

Изследователите са използвали геодезист MMT за изследване на гробището на кораба (чрез CUA)
Наука срещу Писанието

В дълбочини като тези, които екипът изследва, ние знаем някои факти с абсолютна сигурност:

„Има толкова малко кислород, че дървеният материал почти не се е разложил и че някои от тези древни лодки са в толкова добро състояние, че на дъските на корпуса се появяват„ отделни знаци за длето “. Според Би Би Си и Слънцето, по-нататъшни проучвания могат да помогнат да се обясни произхода на библейския потоп, изпратен от Бог, за да унищожи корупцията и насилието в историята на Ноевия ковчег.

Свързани: Преди Великия потоп на Ной: Ето 3 истории за потопа, които предсказват Библията

Корабокрушението на Черно море, османско развалина от 17 век след Христа, открито в девствено състояние (чрез карта на Черно море)

Морските геолози Уилям Райън и Уолтър Питман публикуват книга през 2000 г., озаглавена Потопът на Ной в която те предположиха, че истинският потоп, който може да е вдъхновил историята за библейския потоп, се е случил преди около 20 000 години и се е случил в Черно море:

„Черно море беше малко сладководно езеро, откъснато от Средиземно море от сухопътен мост. В края на последната ледена епоха, според авторите, Средиземно море започва да се издига и потоп от морска вода, „200 пъти по-силен от Ниагарския водопад“, причинява Черно море да „експлодира“ по размер, заливайки площ „с размерите на Ирландия в рамките на месеци. „

Тази теория, макар и интригуваща, има повече от своя дял от критици, много от които казват, че подобен сценарий е много малко вероятен. Но някои доказателства, открити на сушата, подкрепят идеята за наводнение в Черно море, което може да се разглежда като знак от Бог:

„Основите на древни сгради бяха открити по бреговата линия на Черно море преди потопа, на 19,3 километра от турското черноморско крайбрежие, донякъде добавяйки доверие към тази идея.“

В близост до гробището на кораба, старият град Несебър на българското крайбрежие е гъста купчина слоести руини, простиращи се преди повече от 3000 години (Via Wikimedia Commons)
Няма такъв наводнение?

По-внимателен поглед върху фактите обаче и теорията за наводнението в Черно море / Библейската наводнение се разпада. В интерес на истината дори има много голяма вероятност никога да не се случи наводнение с такива размери.

„Според учените от MAP на Черно море те„ не вярват “да се е случило такова наводнение. Д-р Здравка Георгиева заяви много ясно, че „няма доказателства в подкрепа на тази теория и вярва, че моретата се променят за големи периоди от време.“

Колкото и да е интригуваща историята за Ноевия ковчег, тя изглежда малко повече от една история (Via Flickr)

Може би най-доброто научно доказателство, че световно наводнение никога не се е случило, може да се намери в така наречените „отпечатъци от дъждовни капки“, които записват дъжда, който е паднал над историята на Земята, защото е запазен във фосили:

„Което не би могло да се образува и запази, ако калите (сега в шисти), съдържащи тези отпечатъци, се отлагат под водата по време на потопа на Ной, има дъждовни капки, трилиони от тях, всяка геоложка история, засенчена от легенда в Библията. ”

Ноевият ковчег е добър мит, който не издържа на научен контрол, но по-голямото му послание може да е по-важно сега, отколкото когато беше написано за първи път: Очаква се да бъдем управители на планетата и живота, който съществува върху нея . Този урок никога не остарява.

Ето още за гробището на Черно море:

Препоръчано изображение чрез Pixabay

[ad_2]

Source link