Curiosity намери на Марс … бедрена кост

s21860234На 14 август 2014 г. камерата  MastCam на марсохода Curiosity засне толкова интересна снимка, че тя  веднага привлече вниманието на обществеността, особено на тези, които отдавна твърдят, че на Марс „не  всичко е чисто“ и че там са живели или все още  има живи същества. Защото един от камъните на тази снимка поразително прилича на бедрената кост на живо същество.

Виждайки как нараства интереса към снимката, служители на НАСА  пуснаха официално обяснение, описвайки странната кост просто като  необичайно камък.

Служители на НАСА заявиха, че въпреки че „този марсиански камък може да изглежда като бедрената кост“, това не са фосилизирани останки на мистериозен марсианец“. “ Членовете на екипа на мисията смятат, че тази  форма най-вероятно се дължи на ветрова ерозия или въздействието на вода. „s50129092

Curiosity намери доказателства, че Марс е бил обитаван  в далечното минало, но няма доказателства, че тези същества са били достатъчно големи за да оставят такава кост.

„Ако все пак на Марс е съществувал живот, учените очакват, че това са малки прости форми на живот, наречени микроби“, съобщиха от  НАСА в описанието на снимката. „На Марс, най-вероятно, никога не е  имало  достатъчно кислород в атмосферата и в други места, за да се поддържа съществуването на по-сложни организми. По този начин, големи фосили са просто невероятни за Марс.“

Ако намирате тази публикация за интересна , помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. 

От otvad.com Ви благодарим!

Visited 377 times, 1 visit(s) today