Циклите на съня

 

dreaming

Сънят ни се движи на цикли, като първо се придвижва от будността в дълбока фаза, възстановяващ сън, след това се връща обратно към будността, отново слиза надолу и т.н. Спящите обикновено се движат между 4 и 6 такива цикъла през нощта, като всеки от тях продължава между 70 и 110 мин. Всеки цикъл на съня базисно се разделя на 2 основни фази – REM (Rapid Eye Movement) и не REM-сън. По-нататък не-REM сънната фаза се разделя на 4 нива, които преминават през будност (или REM) през дълбок сън и обратно. По време на най-дълбоките фази на не-REM съня с мозъчните вълни, които идват бавно и редовно, кръвното налягане, температурата и мускулния тонус се понижават. REM съня, от друга страна, се характеризира с повишаване на сърдечния и респираторния ритъм, бързи и нередовни движения на очите, повишаване на кръвното налягане, както и парализа на мускулите от брадичката надолу.

Първият цикъл на нощта има тенденция да има кратки REM периоди и дълги периоди на дълбок сън. По-късните цикли (след 4-5 часа сън) имат дълги REM периоди и кратко дълбоко сънуване. Сутрин повечето от спящите са в 1, 2 стадий или REM сън с много малко или никакъв дълбок сън (фаза 3 и 4). Децата са уникални с това, че прекарват повече от 50% от съня си в REM фаза.

Стадий 1 (Сънливост) – Влизаме и излизаме в сънуване за 5-10 мин. И можем лесно да бъдем събудени. Очите ни се движат много бавно и мускулната активност е слаба.

Стадий 2 (Лек Сън) – Очните ни движения спират и мозъчните ни вълни (флуктуации на електрическа активност, които могат да се отчетат с електроди) се забавят до случайни избухвания на бързи вълни. Сърдечният ни ритъм се забавя и телесната температура се понижава.

Стадий 3 и 4 (Дълбок Сън) – Бавни мозъчни вълни, наречени Делта вълни започват да се появяват, разпръсквайки се с по-малки и бързи вълни. До фаза 4 мозъкът произвежда почти изключително Делта вълни. Много трудно е да събудиш някой през фаза 3 и 4, които заедно се наричат дълбок сън. Няма движение на очите и мускулна активност. Хората събудили се по време на дълбок сън често се чувстват изморени и дезориентирани за няколко минути докато се разбудят.

REM Сън – По време на REM съня дишането ни става по-бързи, нередовни и повърхностни; очите ни трептят бързо в различни направления, а мускулатурата ни е временно парализирана.  Сърдечният ни ритъм се повишава, кръвното налягане също и мъжете получават ерекция. Хората са склонни да имат ясни сънища по време на тази фаза от съня.

Lucid-Dreams

инфо:http://www.mystics.eu/

Ако Ви харесват публикациите ни моля помогнете ни да ги популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 129 times, 1 visit(s) today