Човекът, открил интерференцията на светлината. Томас Йънг

[ad_1]

Английският учен, изследовател и енциклопедист Томас Йънг се ражда на 13 юни 1773 година в Милвъртън, графство Съмърсет, в семейството на заможен търговец. Той е първото от общо десетте деца в семейството. Научава се да чете много рано. Изпъква с великолепната си памет и съобразителността, която проявява.

Едва осем годишен започва да се занимава с математика и геодезия. Само след няколко години овладява латински и старогръцки, а освен това учи арабски, италиански и френски. Учи в Лондон, Единбург, Гьотинген, Кеймбридж. Получава задълбочени познания по медицина, оптика и акустика. На 21-годишна възраст, през 1794 година, е приет в Лондонското кралско общество и става негов секретар. От 1811 година до края на живота си работи като лекар в лондонската болница “Свете Георги”.

Томас Йънг е личност с много разнопосочни интереси. Освен с наука се занимава с музика и живопис, атлетика. Навсякъде постига успехи. Йънг е автор на няколко научни открития в областта на оптиката, механиката, физиология на зрението и филологията.

Разработва вълновата теория за светлината и открива явлението интерференция (като му дава и това название). Занимава се с разчитане на египетските йероглифи от Розетския камък, като успява да разшифрова смисъла на 30 от тях.

В приложенията към четвъртото издание на “Енциклопедия Британика” е автор на около 60 глави, посветени основно на биографични данни на изтъкнати учени.

Блестящият енциклопедист Томас Йънг почива на 10 май 1829 година в Лондон. 

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 8 times, 1 visit(s) today