Деветте неизвестни мъже: древно индийско тайно общество

[ad_1]

В Индия има широко разпространена легенда за тайна организация, за която се твърди, че разполага с огромно количество напреднали знания. Смята се, че са създадени преди 2000 години, Деветте непознати мъже са широко заподозрени в манипулиране на политически и обществени тенденции с цел постигане на личните цели на Деветте. Но дали такава тайна организация е реалност или е просто легенда?

История за произхода като никоя друга …

Обществото на Деветте непознати мъже е създадено малко след 226 г. пр. Н. Е. От император Ашока. Внук на легендарния император, който обединява индийския субконтинент, Чандрагупта, Ашока е нетърпелив да поддържа наследството на дядо си и да поддържа империята. В района между Калкута и Мадрас калианците се противопоставят на императорското управление, което води до пълна война.

Твърди се, че превъзходните сили на Ашока са избили над 100 000 от воините на Калинга и са депортирали над 150 000 от селяните в региона. Въпреки че беше спечелил войната, Ашока беше ужасен от касапницата, която такава победа доведе. Оттам насетне той завинаги се закле от насилието.

Релеф от Санчи, показващ Ашока на колесницата му. Първи век пр.н.е. (Снимка Дхарма / CC BY 2.0 )

Император Ашока е известен най-вече с приемането си в будизъм и усилията си да разпространи мирната религия в цяла Индия, както и в Малая, Цейлон и Индонезия. Усилията му допринесоха за по-късния възход на будизма в Китай, Непал, Тибет и Монголия. Ашока беше заклет вегетарианец, но не принуждаваше другите да правят същото. Всъщност той беше невероятно толерантен към други религиозни секти. Той обаче забрани консумацията на алкохол.

Най-важното е, че „той се отказа от идеята да се опита да интегрира бунтовния народ, заявявайки, че единственото истинско завоевание е да спечели сърцата на хората чрез спазване на законите за дълг и благочестие, защото Свещеното Величество желае всички живи същества да се радват на сигурност, мир и щастие и бъдете свободни да живеете както им е угодно ”(Пауелс и Бержи). Императорът беше толкова отдаден на тази мисия, че се опитваше да попречи на своите ближни да насочат интелигентността си към извършване на злото, особено на злото, свързано с войната.

Цар Ашока. (Prarthana1830590 / CC BY-SA 4.0 )

Задачата да събира, съхранява и съдържа всички знания беше твърде голяма, за да може един император да се справи сам, не на последно място и заради другите задължения, необходими при управлението на империя. Така Ашока призова девет от най-блестящите умове в Индия по това време. От съображения за сигурност самоличността на тези мъже никога не е била оповестявана публично. Заедно тези гении образуват тайно общество, което стана известно като Деветте непознати мъже.

Какво проучиха деветте непознати мъже?

Организацията създава акумулиране на всички научни знания, които могат, от естествените науки до психологията до състава на материята. Опасявайки се, че ако на обикновените хора им бъдат дадени научни знания, те ще ги използват за унищожаване, само на Деветте мъже е позволено да изучават и развиват научни теории и технологии. За да изпълни по-добре тази обезсърчаваща задача, всеки от деветте беше натоварен със специфична книга, която трябваше да актуализира, преработи и в крайна сметка усъвършенства знанията в нея.

Когато един от деветте вече не можеше да изпълни задачата – независимо дали от желанието да се пенсионира, отшумяващо здраве или смърт – задължението беше прехвърлено на избран наследник. Броят на членовете в обществото винаги трябваше да бъде девет. По този начин обществото на Деветте непознати мъже твърди, че живее повече от 2000 години.

Портрет на млад индийски учен, Моголска миниатюра от Мир Сайид Али, около 1550 г. сл. Н. Е. ( Публичен домейн )

Спекулациите относно съдържанието на всяка от деветте книги варират в широки граници. Талбот Мънди, английски писател, публикува книга със заглавие Деветте непознати мъже през 1923 г., който съдържа списък с деветте книги. Този списък стана общоприет.

  • „Пропаганда: Първата книга се занимава с техники на пропаганда и психологическа война. „Най-опасното от всички науки е това да формира масово мнение, защото това би позволило на всеки да управлява целия свят“, според Мънди.
  • Физиология: Втората книга обсъжда физиологията и обяснява как да убиете човек, просто като го докоснете, известен като „докосването на смъртта“, просто чрез обръщане на нервен импулс. Казва се, че бойното изкуство по джудо е резултат от „изтичания“ от втората книга.
  • Микробиология: Третият том се фокусира върху микробиологията и биотехнологиите.
  • Алхимия: Четвъртият се занимаваше с алхимия и трансмутация на метали. Според друга легенда, по време на силна суша, храмовете и религиозните организации за помощ са получавали големи количества злато от „таен източник“.
  • Комуникация: Петата книга съдържа изследване на всички средства за комуникация, наземни и извънземни. Тогава намеквайки, че Деветте неизвестни мъже са знаели за извънземно присъствие.
  • Земно притегляне: Шестата книга се фокусира върху тайните на гравитацията и действителните инструкции за това как да се направи древната ведическа Вимана (като Вайминика Шастра за аерокосмическите технологии).
  • Космогония: Седмата съдържа космогония и въпроси на Вселената.
  • Светлина: Осмият се занимаваше със светлината, включително скоростта и как да я използваме като оръжие.
  • Социология: Деветата и последна книга обсъждаше социологията. Той включваше правила за еволюцията на обществата и средствата за предсказване на техния упадък. ” (Мунди перифразиран от Ancient Explorers)

Фактът или митът за тайното общество ли е?

Но истински ли бяха Деветте непознати мъже? Ашока може много да е помолил девет мъже с неизвестна самоличност да събират научни знания, особено по отношение на прилагането им за война. Това беше много неспокойно време и са известни други императори, които поръчват подобни инициативи. Тези мъже може да са изследвали тактиката и обучението на различни империи, производството на оръжия, боравенето с коне / слонове и може би дори използването на барут.

Трудно е да се повярва обаче на древна група, живееща в тайна повече от 2000 години, контролираща световните събития от отдалечените джунгли на Индия без намек за съвременно оборудване, инфраструктура или технологии. За мнозина легендата най-вероятно е просто легенда.

Древната група на Деветте непознати мъже работи ли в тайна повече от 2000 години? ( Якуб Крехович / Adobe Stock )

Най-добро изображение: Каква е истинската история зад Деветте непознати мъже? Източник: Якуб Крехович / Adobe Stock

От Кери Съливан

Актуализирано на 9 юни 2021 г.

[ad_2]

Source link

Visited 145 times, 1 visit(s) today