пирамида на луната

Бил ли е изоставен древния град Теотиуакан след избухване на електромагнитна електроцентрала?

В предадцтекския град Теотиуакан археолозите откриха река от течен живак и минералите от слюда и пирит. Древните теоретици на астронавтите подозират, че това не е просто част от ритуал за бляскав ефект. Вместо това те смятат, че тези елементи са били налице като част от напредналите технологии, които тепърва ни предстои да откриваме. Наистина ли сложните тунели и конструкции са били част от някаква електромагнитна електроцентрала, функционираща от естествените енергии на планетата?

Масов пожар

Въпреки че мистериозният град Теотиуакан процъфтява, в един момент е дом на 200 000 души, той се разпада около времето на гигантски пожар, който оставя следи от изгаряне на цялата територия на и около древния град. Древните теоретици на астронавтите смятат, че древната електромагнитна електроцентрала е причинила взрива. Пожарите са обхванали едновременно обширни зони на града.

Друга част от археолозите обаче смятат, че пожарите са възникнали вследствие на въстание. Бедните слоеве на населението се е разбунтувало  срещу феодалите си, което доведе до разпадането на Теотиуакан. Предполага се ,че изоставеният град е намерен от ацтеките векове по-късно.

Преди „експлозията“ или въстанието, ако предпочитате, градът процъфтявал между 100 г. пр.н.е. и 650 г. пр. Н. Е. Но трябва да се отбележим, че културата и обичаите не са се отличавали много от тези на ацтеките. Много хора и животни са били жертвани в ритуали. Останките на обезглавени хора, както и вълци, ягуари, пуми, гърмящи змии и орли, са открити под храма на Луната през 2004 г.

Град построен огледално на звездите

Разположението на града, обхващащо над 20 квадратни километра, е внимателно планирано и учените отбелязват, че той е сложно подравнен с небесни тела.

Според Енциклопедия на древната история:

„Позиционирането на храмове и пирамиди в съответствие със слънцето по време на Юнското слънцестоене и Плеядите предполага, че календарните дати са били важни в ритуалите, а присъствието на погребани жертви и жертвени жертви илюстрира вярата в необходимостта да се умилостивят различни богове, особено тези, свързани с климат и плодородие. “

 

Мястото е изключително впечатляващо и човек се чуди как би било възможно изобщо да се строи, още по-малко в древни времена.

Тайни тунели

През 2003 г. силна дъждовна буря отваря отвор с ширина три фута в храма на Кетцалкоатл и от тогава изследователи проучват активно обекта. Те откриват вход на  338-метров коридор, запечатан с камъни преди 2000 години. Тунелът е на дълбочина повече от 19метра под храма.

Въпреки толкова много находки, изобщо не са намерили никакви доказателства за гробници, следователно няма данни кой е управлявал града.

Археолозите намират съкровищница състояща се от над 100 000 артефакти. Част от намерените артефакни са: статуи на ягуари, искрящи нефритови статуи, кутии с крила на бръмбари, гумени топки, използвани в древна игра с топки, топки от кехлибар, огърлици, двойни издълбани черни каменни статуи, кости от мечки, птици и ягуари и древни буркани с царевица. Също така, Discovery описа „шестстепенна пирамида, украсена със змийски същества.“

 

Течен живак, жълти кълба и слюда

Архиолозите намират нещо странно и много смущаващо в тунела: Меркурий и минерален пирит, вградени на ръка по стените на тунела. Също така, стотици мистериозни жълти кълба, които варират от четири до 12 сантиметра напречно. Учените остават объркани каква може да бъде целта им.

Водещият археолог Серхио Гомес реагира в статията за Смитсонов .

„Петдесет фута навътре се спряхме на малък вход, издълбан в стената. Не след дълго Гомес и колегите му бяха открили следи от живак в тунела, за които Гомес смяташе, че служат като символични изображения на водата, както и на минералния пирит, който е вграден в скалата на ръка. В полумрак, обясни Гомес, частиците от пирит излъчват пулсиращ, метален блясък. За да демонстрира, отви най-близката крушка. Пиритът оживя, като далечна галактика. Възможно е в този момент да си представим какво може да са почувствали дизайнерите на тунела преди повече от хиляда години: на 13 метра  под земята, те все едно са стояли сред звездите. „

Река от живак

Днешните учени отбелязват, че живакът и пиритът имат  „известни асоциации със свръхестественото сред древните мезоамерикани“. Меркурий както ни е известно днес е първият известен свръхпроводник, но това как би било известно на тези древни хора в тези древни времена?

Пиритът, известен като „Златото на глупака“, би придал на тунелите искрящ вид. Минералът се използва и за запалване на огън , тъй като издава искри.

Въпреки че Смитсониан изглежда омаловажава находката на живак, по- късно Guardian през 2017 г. съобщава , че са  открити големи количества течен живак . Съобщава се, че за първи път токсичното вещество е открито в древен обект в Мексико и може да е било използвано за създаване на сребриста подземна река. 

Археолози от Калифорнийския университет, Бъркли казват, че опасното вещество е открито и в други три обекта около Централна Америка. Те смятат, че самото блестящо качество е било причината да се използва, тъй като изглежда „някак вълшебно… тези първични хора са го използвали за ритуали или символични цели“.

„През 2014 г.  археолозите откриват три големи камери в края на тунела , почти на 20 метра под храма. На следващата година откриват нещо без аналог в архиелогията, макет на  Земята, която е била изваяна в елегантни миниатюрни пейзажи, изобразяващи планини и долини, с вълни, вложени капки живак, които символизират свещените реки или езера.

Анабет Хедрек, професор в университета в Денвър, прави сравнение между намерения макет и Гръцката митология:

„Блестящите, отразяващи качества на течния живак може да приличат на„ река от подземния свят, не толкова различна от река Стикс “, каза Хедрик,„ ако не само в концепцията, че това е входът към свръхестествения свят и входът към подземния свят. “

 

Топлоизолатори и свръхпроводници

Археолозите предполагат, че са загрявали цинобър, който е бил използван за кървавочервен пигмент. Този процес произвежда живачна руда, която както знаем е смъртоностна.

Освен живак и пирит, археолозите откриват слюда , която често се използва в днешната електроника като превъзходен термичен изолатор.

Според Curiosmos:

„По-голямата част от слюдата в Теотиуакан е намерена и отстранена от Пирамидата на Слънцето през 1900-те години. Поради стойността си, в последствие е била разпродадена по частни колекций. „

Според Sacred Sites, е имало доста слюда която е покривала цялата  Пирамида на Слънцето:

„Има няколко завладяващи мистерии за големия град и неговите пирамиди. Едно от най-интересните се отнася до масивен лист с дебелина на една стъпка  лист, който доскоро е покривала най-горното ниво на Пирамидата на Слънцето. Премахната и продадена с печалба от безскрупулен архиелог (иманяр) в началото на 1900 г.Слюдата е била транспортирана от мина на хиляди мили в Южна Америка. Как е било пренесено това огромно количество слюда от такова разстояние и също защо е толкова важно, с каква цел пирамидата е била  покрита цялата с редкия камък? Един учен предполага, че слюдата, бидейки високоефективен енергиен проводник, би могла да бъде използвана като част от приемащо устройство за небесни излъчвания с голяма дължина на вълната. Входящата небесна енергия щеше да бъде уловена от огромната част от пирамидата и нейната свещена геометрична конструкция и да се съсредоточи в пещерата, наподобяваща змия под пирамидата. Тази енергия, налична за човешка употреба по всяко време на годината, е била специално концентрирана в определени периоди в рамките на слънчевия, лунния и звезден цикъл. Тези специфични периоди били отбелязани чрез използване на астрономически устройства за наблюдение, които съществуват на различни места около геометрично подравнения град Теотиуакан. „

Златото на глупаците

След гледането на това предаване човек не може да не си зададе някои въпроси. Дали живакът е бил просто част от ритуал, избран само защото е блестящ и красив? Или или е бил част от някаква древна технология? Ако беше просто част от ритуал, защо има толкова огромни количества от него? Защо тунелите са били облицовани с минерали, подобно на начина, по който пирамидите в Египет имат тунели, облицовани с гранит?

Глупаво ли е да си мислим, че този гигантски град е построен с помощта на извънземни, дошли с напреднали технологии? Или е вярна теорията на съвременните архиолози, че тези масивни сложни структури са създадени от обикновени хора да практикуват полу-неандерталски ритуали с лъскави минерали и токсични елементи?