Аспарух и Константин Четвърти Погонат

[ad_1]

 В постинга става дума за основателя на държавата ни-Аспарух и  за владетеля на ИРИ по него време Константин Четвърти – Брадати!

Той става император на ИРИ по право, но е трябвало да се пребори за него! Баща му, Констант Втори е убит в банята си в Сиракуза! Константин ,като получава весттта, спешно отпътува за Сиракуза с флота си! Той бързо се справя със заговорниците и ликвидира псевдоимператора Мизиций, арменец по произход!

При последвалото коронясване на Константин, короната се оказала голяма за главата му и се наложило  да я стесняват с ленти от памук! При този процес била заскубана част от брадата му и той се развикал – ” Брадата, брадата” Оттам останал прякорът му- Брадати!/ Погонат/

Но ,реално, предвид случилото се по- късно, той по- заслужава прякора Копроним -надрискан, отколкото Константин Пети! Той е известен с многобройните си походи към България с цел завоюването й !

И все малко, според ромейските летописци не му достига Или отменя похода по някаква сериозна причина ,или ураган потапя флота му край Анхиало! Може би, в тази връзка му е даден този излагащ го прякор! Но, обратно, ромейските летописци му приписват войнственост и успехи, нашите съвременни историци им пригласят !? Не се връзва прякорът му с нестихващата му военна агресивност, насочена към България!?

Да се върнем на героя на постинга! Константин Погонат претърпява две съкрушителни поражения от неизвестния дотогава наш владетел Аспарух! Дали е бил неизвестен,  е съмнително, защото ромеите    близо година се готвят за първия поход и самият император го ръководи! Проведено е и мащабно разузнаване за осъщесвяването му! !Той се провежда през април 681 г.и войските на ромеите се насочват към езерото Расим, намиращо се в района на делтата на Дунав! Второто, още по-съкрушително поражение  е през юни същата година  в Старопланински проход, при проведения от имперските  войски наказателен поход!

Заради похода императорът отказва да участва в Свещения събор!?

Даже, като оправдание изтъква, че целта му е да доведе като пленник в Константинопол разбойника Аспарух! Елитът на ромейската армия тръгва с Константин. В Несебър/ вроятно е сгрешен с Анхиало/ се отбиват, за да направи кални бани!? Сгрешено, по две причини Главното пристанище на Западното Черноморие е Анхиало в него период,!  Там, в съседство с пристанището са и калните бани! Несебър няма капацитета да приеме многохилядната армия!

До пристигането им в района на езерото Расим, Българите се появяват епизодично, нанасят светкавичен удар и също така бързо изчезват с конете си! Страх обзема ромеите! Имат работа с непредсказуем противник! Но тя не е толкова уплашена, колкото императора й! Той, на 29 години само, страда от подагра? Казва на адмирала си, че е получил криза на болестта и се налага спешно да замине към Несебър/ Анхиало/, да прави кални бани! Оставя него за командващ! Но не с такова разбиране приема армията му напускането на Бойното поле За нея това си е чисто бягство

Знае се ,в сблъсъка  с Българите, армията е- на ромеите е разбита! Българите отново изненадват ромеите, появяват се ,начело с Аспарух от неочаквано за атака място! В далечината се виждала конницата ,командвана от Тервел, стояща в резерв, от нея очаквали удара!

Константин отива в престолния град, когато вестта за погрома на армията му вече е дошла ! Братята му Ираклий и Тиберий го посрещат с присмех и с  подигравки Бесен, той нарежда да им отрежат носовете и ги замонашва!

Новият началник щаб-Левкт  иска веднага да се организира втори, наказателен поход!

Сформираната нова армия потегля ! Но в Стара плнина попада в капан и е пленена!  Левкт е остриган, оставен му е кичур коса и освободен Върнат е с условие за освобождаване на пленените войници, да бъде подписан мирен договор!

И , ако този мирен договор се одобри от Аспарух, той ще освободи пленниците В противен случай ще бъдат обезглавени!

Договорът се подписва през август 681г. В хода на преговорите Българите изцяло променят текста ,изготвен от ромейския император!

Освен отстъпването на голяма територия, императорът се задължава да плаща огромен годишен данък в пари и в стоки!

В столицата започва брожение!   Какъв е този унизителен договор с един варварин? Договорът от ромейска страна е подписан от външния министър, така ,че той е жертван набързо! Прогонен е, с дипломатическа мисия,  далече от столицата!

Константин Погонат прекрасно знае, като гледа развоя на военните действия, че една трета битка с Българите ще е краят му, нищо повече!  И затова приема условията на договора!

За него той е временен и когато империята стъпи на крака, ще се разправи с наглите варвари

Лист хартия е, ще се отметне от него и те ще си получат заслуженото! Така обяснява моментното състояние на нещата на приближените си той!

П.П.- Колко прав е в пророчеството си Константин Погонат, говори фактът, че империята му отдавна я няма на картата, а България, след възходи и падения- съществува![ad_2]

Source link

Visited 57 times, 1 visit(s) today