7 исторически паралела с “Игра на тронове”

Създавайки изключително детайлния си фантастичен свят, Джордж Мартин е базирал много от “Игра на тронове” на средновековната история на Европа. По-точно, той е черпил вдъхновение предимно от Войната на розите – борбата за трона на Англия между Севера и Юга. Дори Червената сватба е базирана на исторически събития.

1. Крал Джофри е Едуард от Ланкастър

7 исторически паралела с "Игра на тронове"

Колкото и зъл да беше Джофри, изглежда героят му е базиран на истинска личност. Едуард от Ланкастър е син на крал Хенри VI и Маргарита Анжуйска, а според слуховете, истинският му баща е един от верният поддръжници на кралицата.

Също като Джофри, Едуард бил малко луд и също обичал да реже главите на враговете си. Посланикът на Милано е писал: “Това момче, макар и само на 13 години, вече говори само за рязане на глави или война, сякаш всичко беше в ръцете му или самият той е богът на войната.”

Краят на Едуард е не по-малко задоволителен от този на Джофри – той е зашлевен от Едуард IV, историческият еквивалент на Роб Старк, след което намушкан от привържениците на краля.

2. Теон Грейджой е Джордж Плантагенет

7 исторически паралела с "Игра на тронове"

Теон е израснал в Зимен хребет като повереник на Едард Старк и неговия син Роб. След избухването на войната, Теон е един от най-доверените съветници на Роб. Когато Роб го изпраща да се срещне с баща си, Бейлон Грейджой, Теон предава приятеля си и напада Севера.

Историческият еквивалент на Теон е Джордж Плантагенет, брат на Едуард IV от Йорк, който в началото на Войната на розите се бори на страната на Йорк. Също като Теон, Джордж предава брат си по време на войната и преминава на страната на Ланкастър. След като Едуард печели войната, Джордж е удавен в бъчва с вино за измяната си, което е доста по-леко наказание от това, което Теон изтърпя.

3. Червената вяра е зороастризъм

7 исторически паралела с "Игра на тронове"

В “Игра на тронове”, Станис се вслушва в съветите на червената жрица Мелисандре, която почита бога на светлината, Р`хлор. Вярата на Р`хлор изглежда е базирана на древната персийска религия зороастризъм. При зороастризма, огънят е символ, към който вярващите насочват своите вярвания и получават мъдрост и духовно прозрение. Освен това често се молят в огнени храмове.

Също като при бога на светлината, зороастризмът набляга на голямата борба между доброто и злото.

4. Джейми Ланистър е Гьоц фон Берлихинген

7 исторически паралела с "Игра на тронове"

В премиерата на 4-и сезон, Джейми Ланистър получи блестяща златна ръка, която да замени отрязаната му. Кралеубиецът върви по стъпките на Гьоц фон Берлихинген, известен повече като Желязната ръка. Също като Джейми, той е роден в благородническо семейство и служи като рицар на империята. По време на битка, оръдие откъсва ръката на Гьоц. Несломим обаче, той си направил желязна протеза и се върнал отново в битка.

5. Лиана Старк е Лукреция

7 исторически паралела с "Игра на тронове"

Лиана Старк е била сестрата на Едард Старк и възлюбената на Робърт Баратеон. Макар да не е показвана в сериала, споменава се, че е била отвлечена от Регар Таргариен и това е довело до въстанието на Робърт, след което той сяда на Железния трон.

Лукреция е римлянка, която е изнасилена от етруски принц и след това се самоубива. Това става причина за въстание, което сваля монархията от власт и установява римска република. Последните й думи, “Обещай ми, че прелюбодееца няма да остане ненаказан”, приличат на последните думи на Лиана: “Обещай ми, Нед…”.

6. Битката при Черна вода е втората арабска обсада на Константинопол

7 исторически паралела с "Игра на тронове"

Битката при Черна вода – когато Станис Баратеон се опита да нападне столицата – беше кулминацията на втори сезон. Станис понесе тежко поражение, след като Тирион взриви корабите му с химикал, който гори във вода. Тирион може и да е взел идеята от втората обсада на Константинопол, когато е използван гръцки огън за отблъскване на нашествениците. Освен това, в книгите Тирион използва гигантска верига, с която прерязва корабите на Станис. Това пък очевидно е вдъхновено от голямата константинополска верига, също използвана при обсадата.

7. Червената сватба е от Коджики

7 исторически паралела с "Игра на тронове"

Червената сватба в “Игра на тронове” е един от най-шокиращите моменти в историята на телевизията. С един ход, Тивин Ланистър (в комбина с Рууз Болтън и Улдър Фрей) убива Роб Старк и слага край на въстанието му под звуците на Rains of Castamire.

Събитието е базирано на две кланета в Англия, но има много сходства и с древна японска история. Коджики е полу-исторически, полу-митичен текст, който разказва за първия император на Япония, Джиму.

Във втората част на Коджики се описва как Джиму се е издигнал на власт: като е убил всички свои политически противници по време на пир. Също като на Червената сватба, началото на клането е дадено с песен, но изпята от самия Джиму.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

 Благодарим Ви! 

 

Visited 297 times, 1 visit(s) today