55 интересни факта събрани в снимки

Отляво – горяща свещ на земята, отдясно – свещ в безтегловност на орбитална станция МИР

1.jpg

Слънчево затъмнение от космоса

2.jpg

Тримерна оптическа илюзия в стаята на Еймс (изобретена през 1946 г.). Детето в близкия план изглежда гигант в сравнение с другото дете. Всъщност то е по-близо до обектива, а илюзията се постига от това, че стените са трапецовидни. За да не личи странната форма на стаята – плочките на пода не са квадратни, а са нарисувани в перспектива.

3.jpg

Вятърът е накъдрил кълбета от сняг (юнен Айдахо, САЩ).

4.jpg

Хипопотам гони човек – нормална гледка от Африка. Тритонният хипопотам тича с 48 км/ч и ако догони човека, със сигурност ще го убие. А най-бързите хора тичат с 47 км/ч. Колкото и да е невероятно, най-много хора в Африка биват убити именно от хипопотами!

5.jpg

Снимки на ядрен взрив. Илюстрират мощта на атомната бомба. Епицентърът на взрива се намира на около килоетър от заснетите сгради. Между първия и последния кадър има 2,66 секунди. Камерата се намира в оловна кутия с дебелина 5 см.

6.jpg

Акар – прахов кърлеж в едър план.

7.jpg

Марсиански кратер с формата на гигантски смайл. Кратерът на Гале е заснет н край на 70-те години от американския летателен апарат Viking Orbiter 1. Наречен е на името на немския астроном Йохан Гале. Диаметърът на този „смайл“ е 230 километра.

8.jpg

72-годишният британец Кен Мориш е отгледал двуцветна ябълка. Половината от плода е червена, другата половина – зелена. Съмият Кен бил удивен от ябълката. Твърди, че не е правил нищо специално. Вероятността да се получи такава ябълка е едно на милион.

9.jpg

Това е един от вариантите на виетнамски боен капан (Booby Traps). Когато американски войник попадне в такава яма, собствената му тежест го прекарва през острите шипове.

10.jpg

Това дърво (секвоя) е отрясано в националния парк Sequoia през 1892 г.

11.jpg

General Motors съвместно със Segway са разработили прототип на двуместен електромобил от бъдещето. Машената е наречена P.U.M.A. (Personal Urban Mobility and Accessibility) – Персонална Градска Мобилност и Достъпност. Както и стандартния Segway, автомобилът е оборудван само с две колела.

12.jpg

Олимпийската стълбица, Берлин, 1936 год, кой как посреща Хитлер.

13.jpg

Прозрачна тераса на 103 етаж на небостъргача Sears Tower в Чикаго.

14.jpg

На погребението на най-добрия си приятел – Кевин Елиот, Бари Дилейни дошъл облечен в рокля. Двамата имали уговорка, който умре първи, другият да бъде така облечен на погребението му. Приятелят на Бари загинал в Афганистан при ракетно нападение.

15.jpg

Преди силно наводнение жителите на малайзийското село Джером Пердас се покатерили на най-високия хълм в района. Взели със себе си най-ценното: автомобили, добитък, покъщнина. Така се получил този забавен квадратен офис.

16.jpg

Във Великобритания била проддена такава „рунтава свиня“ за 250 фунта стерлинга. Продаденият екземпляр бил внесен от Австрия. Във великобритания тази порода свине били напълно изтребени до 1971 г.

17.jpg

Двуглавата костенурка живее в Китай. Стопанинът твърди, че яде като за две.

18.jpg

Якутия: Групова снимка на студентски спортен отбор по баскетбол на индустриалния техникум на село „Светлий“. Както е известно, Елцин е висок 189 см, Путин — 170 см, Медведев — 158 см. В задачата се пита – колко са високи баскетболистките?

19.jpg

Загадъчни кръгове по повърхността на замръзналото езеро Байкал, открити и заснети от космонавтите от Международната космическа станция.

20.jpg

Joanna Ebenstein намерила тази снимка на пазара и в момента се опитва да разнищи – какво се случва и кой или какво се намира в голямата детска количка?

21.jpg

Малахитова мишка — природно образувание с формата на мишка, но получено от минералите атакамит и халкантит.

22.jpg

Най-старото живо куче на света е на 21 год (147 човешки години). Името му е Шанел и носи тъмни очила, защото на тази възраст от светлината развива катаракта. Пуловерът е нужен, за да не изпитва студ.

23.jpg

Съпругът стрелял с пушка в лицето на 40 годишната Кони Калп. Жената оживяла, но практически останала без лице. Лекарите в Кливланд присадили на жената лице от мъртъв донор. Операцията е четвъртата в света за трансплантация на лице. Стойността на операцията е около $300 000.

24.jpg

Пауново око Атлас – пеперуда от семейство павлиново око. Смята се за една от най-големите пеперуди в света. Размахът на крилете им достига от 25 до 29 см. Обитават тропическите и субтропическите гори на югоизточна Азия- южен Китай, от Таиланд до Индонезия.

25.jpg

В някои райони на Африка най-популярната бира е банановата. Бира се прави от всички сортове банани, а в Африка растат около 50 сорта. В Уганда и Бурунди над 50% от банановата реколта отива за бира. Средното алкохолно съдържание на банановата бира е 28%. Странно, но не произвеждат такава бира за износ.

26.jpg

Залез на Еверест. По-ниските върхове наоколо вече са в сянка, докато Еверест е все още осветен.

27.jpg

Най-косматият човек на света е китаецът Yu Zenhuan. Той е на 30 години и 96% от тялото му са покрити с косми.

28.jpg

Гръм удря 818 метровия небостъргач Бурдж Ал Дубай в Дубай.

29.jpg

Вратите на ада. През 1971 геолози в Туркменистан пробиват със сонда за да търсят газово находище. Натъкват се на плитка кухина в земята. Плочата над кухината започнала да се пропуква, всички се разбягали, а оборудването пропаднаво в отворилата се яма. От отворилата се дупка в цемята започнал да изтича природен газ, който можел да обгази гигантски територии. Единственото логично решение тогава, било да запалят газта. Ямата гори вече почти 40 години.

30.jpg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 931 times, 1 visit(s) today