5 големи открития направени с помощта на Google Earth

1003681_500_.jpg

Благодарение на спътниковите снимки, пред учените се разкрива възможността да видят неща, недостъпни до този момент. Благодарение на Google Earth, същата възможност се разкрива пред всеки с достъп до компютър. Вижте някои от най-интересните открития, направени с помощта на програмата.

Останки от древноримска вила, Парма, 2005 г.

Едно от първите открития, извършени с помощта на Google Earth, е направено през 2005 г. от Лука Мори, който просто разглеждал околностите на родния си град Парма, когато открил странен овален артефакт недалеко от покрайнините на града.

Лука Мори решил, че това е компютърен бъг, но все пак информирал специалистите от Националния исторически музей на Италия, които организирали експедиция. Веднага след началото на разкопките учените се натъкнали на керамика, а по-късно станало ясно, че са попаднали на древна римска вила, изгубена за света до този момент.

1003683_500_.jpg

Австралопитек на 2 млн. години, Южна Африка, 2008 г.

Професор Лий Бергер си цъкал кротко спътникови снимки над една местност в ЮАР, известна с пещерите си и наричана “люлка на цивилизацията”. На Google Earth той открил пещера, неизвестна до този момент и през 2008 г. заедно с една студентка, синовете и кучето си, професор Бергер се отправил на експедиция по тези места. В пещерата те открили следи от юовешко присъствие, а при последвалите разкопки се натъкнали на останки от австралопитеци на приблизителна възраст 1,78 -1,95 млн. години.

Откритието е от изключителна важност, защото останките са от непознат до този момент австралопитеци, наречени Australopithecus sediba. Именно преди 2 млн, години човешките прародители се научават да ходят изправени, да използват оръдия на труда и се появяват първите зачатъци на реч.

1003685_500_.jpg

Тропическата гора на връх Мабу, Мозамбик, 2008 г.

На спътникови фотографии над северен Мозамбик английският учен Джулиан Бейлис открил напълно неизвестна до този момент гора, разположена върху труднодостъпния връх Мабу. Последвалата през 2008 г. експедиция дала толкова добри резултати, че находките от нея се обработват до днес. Само за три седмици учените попаднали на над сто нови животински и растителни видове. Заради тоталния успех на мисията учените на шега нарекли гората Google Forest.

1003684_500_.jpg

Древни пирамиди, Перу, 2008 г.

През 2008 г. учени успяха да открият множество неизвестни до този момент пирамиди, затрупани от почвата в близост до геоглифите в долината Наска, съчетавайки спътникови снимки от Google Earth с инфрачервени изображения на местността.

Гигантските геоглифи, изобразяващи птици, мравки и т.н, също както и пирамидите са открити след наблюдение от въздуха, само че в началото на 20-ти век, благодарение на появилите се по това време нови машини – самолетите.

1003682_500_.jpg

Каменни артефакти, Саудитска Арабия, 2011 г.

Както и горите на мозамбик, пустинята на Саудитска Арабия е също толкова недружелюбна към изследователите и пътешествениците. За да си спести мъките, австралийският учен Дейвид Кенеди решил първо внимателно да проучи пустинята с помощта на Google Earth. Изучаването на спътниковите снимки метър по метър дало резултати и скоро ученият разполагал с локациите на над 2000 места, където имало какво да се види. Посещавайки на място голяма част от локациите, на учения му се удало да открие предмети от бита, останки от сгради и хора и други артефакти от древни цивилизации на възраст над 9000 години.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 836 times, 1 visit(s) today