15 неща които не знаете за потта

пот

Потта е съставена от 99% вода, която се изпарява от повърхността на кожата, отдавайки топлина от тялото в околното пространство.

1.  Потните жлези помагат също и по друг начин. Те отделят dermcidin – антибиотик, който регулира растежа на бактерии по кожата, и предотвратява развитието на някои инфекции.

2.  Не всички хора се потят еднакво. Мъжете се потят два пъти повече от жените. Но и двата пола се потят все по-малко с нарастване на възрастта.

3.  Усещането за докосване може да провокира „рефлекс на потене“ на противоположната страна на тялото от точката на докосване.

4.  Потенето може да провокира и други реакции. Хора с атопичен дерматит – рядко кожно заболяване, могат да развият мигновена и сериозна алергична реакция към бактериален протеин MGL_1304, който се среща в потта.

5.  Заедно с хората, конете са сред малкото бозайници, които регулират телесната си температура чрез потене. Потта на конете е богата налетерин, протеин който помага на водата да измине дългия път от повърхността на кожата, през плътната козина, до въздуха, където може да се изпари.

6.  Хипопотамите произвеждат червена пот, която има антибактериални и слънцезашитни свойства.

7.  Но ако вие се изпотявате с червена пот и не сте хипопотам, може да имате рядко заболяване наречено хермотохидрозис. Капилярните съдове се разкъсват и кръвта навлиза в потните жлези, доста неприятно.

8.  Потта на здравите хора има различна миризма от тази на болните. Тялото отделя характерни летливи органични съединения в зависимост от състоянието на метаболизма, който се променя при различни инфекции и заболявания.

9.  Муковисцидозата може да бъде открита чрез тест на потта. При хората с това състояние, съдържанието на хлор и натрий в потта е много по високо.

10.  Емоциите могат да повлияят на състава на потта. Страхът и стреса произвеждат пот с характерна миризма, която лесно може да бъде разпозната.

11.  Миризмата на потта при мъже консумиращи месо е различна от тази на мъже вегетарианци, като се оказва, жените лесно могат да разграничат.

12.  Независимо от здравословното състояние, чувствата, или диетата, потта на всеки човек е уникална. Докато други компоненти на потта могат да варират, миксът от различните пропорции на 373 известни летливи органични съединения остава постоянен.

13.  Човешкото тяло има два вида потни жлези, екринни и апокринни. Екринните потни жлези са навсякъде по тялото, но апокринните жлези се намират само под мишниците и гениталните области.

14.  Тялото ни произвежда много малки количества апокринна пот, но тя е виновна за миризмата, защото създава подходящи условия за развитие на безобидни, но миризливи бактерии.

инфо:http://fresh-science.com/

 

Ако Ви хареса публикацията моля помогнете ни да я популяризираме като я споделите.

otvad.com Ви благодари!