дълголетие

123-годишен боливиец разкри тайната на дълголетието си

дълголетие

Жителят на  Боливия, фермерът Кармело Флорес Лауара живее в землянка със сламен покрив в село близо до езерото Титикака, на надморска височина  4000 метра. Той е на  123 години. Флорес казва, че тайната на дълголетието му е диета, богата на суперхрани, а също така и лебеди, събрани до реката гъби, и листа от кока.

„Картофи с лебед е много  вкусно ястие,“ – казва Флорес на  родния си език аймара.

И въпреки, че в книгата на Гинес титлата на най-стария човек, който някога е живял на земята, принадлежи на французойката Jeanne Calment, която почина през 1997 г. на 122 години,  правителството на Боливия потвърждава, че в момента Флорес е на 123 години. Той е роден на 16 юли 1890 г. и  дори има паспорт, доказващ  неговата възраст.

Феноменът на Flores е не само в това, че той все още е жив, но и че води  доста активен живот: все още се разхожда всеки ден, мотае се  по улиците на селото и от време на време играе домино със съседите.

„Аз не знам колко дълго ще живея, – казва той. – Това само Бог знае.  Когато реши, че е време да умра, ще умра. А докато съм жив не мисля за нищо такова …“

Флорес разказва на репортерите, че никога не е боледувал сериозно и  обяснява дълголетието си с това, че ходи много всеки ден,  не  яде ориз или макарони. Той яде агнешко, ечемик, преди е  отглеждал картофи и фасул. Вода пие само от планински източници, не консумира алкохол. Но всеки ден дъвче листа от кока: според него, те му помагат да диша като млад мъж.

Редовно яде плодове: череши, арония, къпини, боровинки, малини.

От  физическите проблеми той има само лоша памет. Флорес  перфектно вижда и чува и се оплаква, че заради риска да умре не се отдалечава от дома си на  повече от 80 километра. На 80 км е град Ла Пас, където от време на време ходи, защото  не иска да  „изостава от живота.“ В града обаче, той никога не е живял. „Баща ми живееше там по едно време и смяташе че все едно е бил в затвор“-казва той.

Флорес в селото е  самотник: всичките му  приятели и деца са починали отдавна. „Всеки, когото познавах тук е  починал отдавна, а  съм единственият дълголетник в селото.  Дори жена ми почина,“ – казва той.

Животът на Флорес не е бил лек: през  1932-1935 г.   участва във войната на Боливия и Парагвай. В тези дни е бил принуден да лови скунксове, за да оцелее.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 413 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *