10 ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ ЗАГАДКИ ЗА ЖИВОТА, КОИТО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ОБЯСНИ

Макар науката да ни е научила на много за живия свят, все още има неща, които остават мистерия за нас. Това може да са феномени, случващи се навсякъде около нас, за които въобще не сме си давали сметка досега. Може и да са добре известни факти, които все още никой не може да обясни.

10. Кравите винаги са обърнати на север или юг, когато пасат

Повечето хора не обръщат особено внимание на пасящите крави, но един екип учени са прегледали хиляди сателитни снимки и са открили нещо шокиращо: кравите се обръщат по посока на земните магнитни полюси – на север или юг. Това поведение изглежда не се влияе от неща като вятъра или други фактори и никой не може да го обясни.

Кравите винаги са обърнати на север или юг, когато пасат

Вярно е, че някои животни притежават вътрешен компас, но това а първият такъв случай с голям бозайник. Друго странно нещо е, че колкото по-близо са до полюсите, толкова по-малка е точността им при ориентирането. Учените не знаят дали този феномен е свързан с навигирането или е някакъв опит за избягване на хищниците. Все пак изглежда има някакво предназначение, защото е наблюдаван при крави на шест континента.

9. Защо някои бозайници са се върнали във водата

Знаем, че морските животни са излезли от водата и са развили крайници, с които да се придвижват по земята. Това е логично, тъй като на сушата има повече ресурси, допринасящи за успешна еволюция. Но защо някои от тези животни – като например предшествениците на китовете и тюлените – са се върнали обратно във водата, все още е загадка.

Защо някои бозайници са се върнали във водата

От еволюционна гледна точка е много по-трудно сухоземно животно да се адаптира към водата, отколкото обратното. Това е нещо, което озадачава учените от доста време. Морските бозайници са се научили на много по-ефективен метод за придвижване с опашка вместо с перки доста по-късно в своята еволюция, което ни кара да се запитаме: Защо изобщо им е било да го правят?

8. Алкалоидите в растенията

Растенията често произвеждат вещества със страхотни (понякога и ужасяващи) ефекти върху животните, които ги консумират. Алкалоидите са естествени вещества, откривани в растенията и животните, като един от най-известните е морфинът. В растенията са идентифицирани около 7000 различни типа алкалоиди и все още никой не е сигурен за какво са им.

Алкалоидите в растенията

Това са силни вещества, които отключват различни реакции у други животни. В случая с опиумния мак, който произвежда морфин, някои експерти смятат, че растението така отблъсква животните. Как точно морфинът, който облекчава болката, гони враговете на растението, не е ясно. Според друга теория, алкалоидите имат по-различна функция и всъщност регулират метаболизма на растенията.

7. Защо цветята са навсякъде

Цъфтящите растенията влизат в така наречения отдел растения покритосеменни и както вероятно сте забелязали, има ги навсякъде. Изненадващото обаче е, че това невинаги е било така. Те са се наложили над останалите видове растения за кратък период преди около 400 милиона години и днес представляват около 90% от всички растителни видове по света.

Този проблем толкова много е глождил Чарлз Дарвин, че той го нарекъл „отвратителна загадка“. Рязката еволюция на цъфтящите растения малко след появата им е в разрез с неговите теории за бавна еволюция чрез естествен подбор.

Защо цветята са навсякъде

Освен това, при цъфтящите растения няма нищо помагащо на еволюцията – вместо да инвестира енергия за цъфтенето, растението може да я вложи в растежа си например. Никой не знае откъде са се появили тези растения и как така са завладели целия свят толкова бързо.

6. Защо по Екватора има толкова голямо разнообразие

Ако тръгнете от полюсите към Екватора, ще забележите, че биоразнообразието се увеличава. Преди около 200 години немският изследовател Александър фон Хумболт първи описал това. Природата, както и човешката култура, стават по-разнообразни. Болестите също.

Защо по Екватора има толкова голямо разнообразие

Когато чуете за смъртоносна епидемия в Африка или Южна Америка, причината не е само в лошите условия на живот в неразвитите страни – вирусите и бактериите просто са много по-активни и разнообразни в южните страни, отколкото в северните.

Причината за това все още е неизвестна и учените имат само теории. Десетки теории. Но имайки предвид огромния брой форми на живот, за които говорим, никоя теория не дава отговор на въпроса.

5. Парадоксът на фитопланктона

Фитопланктонът е група микроводорасли, които се откриват в големите водни басейни и включват голямо разнообразие от видове. Общо взето са растения, които се носят по водата. Групата е много разнообразна и точно това разнообразие на организми плюе в лицето на еволюцията и естествения подбор.

Парадоксът на фитопланктона

Липсата на ресурси прави невъзможно толкова огромен брой различни организми да оцеляват в екосистема, без да се избиват един друг. И въпреки това ги има.

Този проблем не се отнася единствено за фитопланктона. Във водните басейни, изобилстващи от ресурси, всъщност се открива по-малко биоразнообразие, отколкото в онези, където ресурси не достигат. Това е добре известен парадокс, защото повечето хранителни вещества би трябвало да означават по-голямо разнообразие.

4. Как аржентинските мравки поддържат колонии на различни континенти

На пръв поглед аржентинските мравки изглеждат напълно обикновени. Но вероятно са единственият вид, освен нас, който е успял да колонизира три континента. Всичките три суперколонии аржентински мравки в Европа, Южна Америка и Азия се състоят от мравки, които споделят едни и същи генетични черти, което означава, че са една популация. Поради огромния географски обхват на тези колонии, социалните им структури също остават загадка за учените.

Как аржентинските мравки поддържат колонии на различни континенти

Аржентинските мравки веднага разпознават своите, но се държат агресивно към мравките от други видове. Освен това генетичният код на днешните мравки е останал непроменен от хиляди години. Това е странно, защото организмите извън своята естествена среда обикновено еволюират бързо.

3. Загадъчният човешки предшественик

Произходът на модерния човек е изучаван подробно през годините и макар първите хора да са се появили преди доста време, изглежда имаме добра представа за тях. Или поне това са си мислели учените, преди да открият следи от напълно нов вид древен човек в ДНК на вече изчезнал вид.

Когато учените изследвали ДНК от Денисов човек (близък до неандерталците вид, кръстен на пещерата, в която е открит), те забелязали следи от загадъчен вид, който все още никой не е успял да идентифицира.

Загадъчният човешки предшественик

Около Денисовите хора има много въпросителни, но поне знаем кои са били и откъде са дошли. Същото обаче не може да се каже за неизвестния вид, с който са се чифтосали преди 30 000 години – вид, който е оставил ясен отпечатък в ДНК-то им. В общи линии знаем само, че е дал на Денисовия човек странни зъби, които не се откриват никъде другаде в природата.

2. Животни, които оцеляват без кислород

Почти всеки организъм на Земята живее с помощта на кислорода – вдишва го или го произвежда. Това е причината всички да се шокират, когато в дълбините на Средиземно море са открити първите животни независещи от кислорода.

Животни, които оцеляват без кислород

Макар някои бактерии и други прости организми да живеят без кислород, феноменът допреди не е бил срещан при по-сложни, многоклетъчни организми. Новооткритите животни са лорицефери – тип дребни животни, които някога са живели на кислород, но са се адаптирали към нова среда, където нивата на кислорода са спаднали и са били заменени от соли.

Преди това не е откриван друг сложен организъм, който да живее в среда без кислород и нямаме никакви данни за тяхната еволюция.

1. Половото размножаване

Освен някои микроби и растения, почти всички живи неща по света се размножават полово. Това е нещо, за което не се замисляме особено, но всъщност е доста странна еволюционна аномалия. Половината от всички организми – мъжките – не могат да създават свое поколение, но въпреки това използват същото количество ресурси. Защо й е на еволюцията да създава механизъм, който има очевидни недостатъци в дългосрочен план?

Половото размножаване

Една от по-популярните теории е, че така се изолират лошите мутации, но това не изглежда да е вярно. Когато учените са изследвали 700 гена от различни организми, те открили, че вредните мутации са 0.5 на индивид за поколение. Това не е малко и не оправдава по никакъв начин половото размножаване. Колкото и да ни харесва, сексът е нещо, което все още не можем да разберем.

info:http://iskamdaznam.com/

Ако намирате тази публикация за интересна , помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

От otvad.com Ви благодарим!

Visited 1 139 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *