Разгадаха мистерията на скалното чудовище от Юта

fig09.jpg__800x600_q85_crop-e1440486558572

Tyристите, които посещават каньона Черния дракон, не отиват там само за да наблюдават смайващите червени стени на каньона.

Най-голямата атракция е древно произведение на изкуството – на една от стените е изрисувана странна фигура, която, изглежда, има крила. Прилича на дракон или на птеродактил.

Изследователи са направили прецизен анализ на избледнелите пигменти и открили какво всъщност представлява „крилатото чудовище“.

Това е рисунката, без компютърна обработка. Виждат се и очертанията от тебешир. Antiquity, Volume 89

„Не е отделна фигура. Не е и птеродактил“, казва археологът Пол Бан (Paul Bahn). „Това е цяла композиция от рисунки.“

Изображението е предмет на дебати още от откриването му през 1928 година. През 1947 човек на име Джон Симънсън използвал тебешир, за да очертае външните линии на рисунката. По онова време очертаването с тебешир е било обичайна практика, но сега е незаконно, защото поврежда рисунките и ги прави по-трудни за анализиране. За щастие чудовището от Юта не било достатъчно повредено и изследователите успели да го разгадаят.

На рисунката се вижда един голям силует в средата, който държи нещо като змия (тази тема присъства и на други рисунки в каньона). Има още един, по-малък човешки силует, две кучета или овце и още един голям елемент, който наподобява рогата змия – друга доста често срещана тема в скалните рисунки от района. Откритията са публикувани в списание Antiquity.

Досега повечето хора са виждали в рисунката крилато същество, а креационисти дори са я използвали като доказателство, че коренното население на Америка е живеело едновременно с птерозаври и летящи влечуги от времето на кредата.

Няма спор, че за заблудата е допринесъл и Симънсън, но модерните технологии са се справили със дългогодишната мистерия.

Ако намирате тази публикация за интересна , помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

От otvad.com Ви благодарим!

Visited 283 times, 1 visit(s) today