10 теории за осъзнатото сънуване

[ad_1]

pixabay.com

Сънищата са материя, която живо интересува учените от десетилетия. Тези изживявания, които всеки от нас споделя, са обгърнати в мистериозност. Несъмнено едно от най-загадъчните преживявания в страната на сънищата е осъзнатото сънуване.

При него човек съзнава, че се намира в сън и може да контролира развоя на събитията. Как е възможно това? И какви тайни крие човешкото съзнание? Нека потърсим отговорите в тези 10 теории за осъзнатото сънуване.

1. Можете да се научите на осъзнато сънуване

Много привърженици на осъзнатото сънуване твърдят, че можете да се научите на практикуването му. Една от познатите техники е рисуването на Х на дланта, в който да се взирате няколко пъти на ден. За съжаление науката мълчи по въпроса, но нищо не струва да опитате, нали?

2. Компютърните игри стимулират осъзнатото сънуване

Не е изненада, че проучванията са стигнали до този извод. Все пак геймърите имат опит с контрола на виртуална реалност.

3. Когато затвориш очите си в осъзнат сън, се събуждаш

Добре, тази теория звучи лудо, нали?

4. Витаминът B6 може да стимулира осъзнатото сънуване

Твърди се, че прекаленото количество витамин B6 в организма може да доведе до по-странни и ярки сънища, в това число и осъзнати такива.

5. Сънната парализа е част от осъзнатото сънуване

Една от теориите около мистерията на сънищата е, че всъщност сънната парализа е част от осъзнатото сънуване. Тя се получава, когато тялото заспи, но умът остава буден. Усещате крайниците си парализирани, без възможност да ги помръднете. В миналото са изобразявали преживяването като демони, стоящи върху гърдите на спящия. Зловещо…

6. Хората с повече сиво вещество в мозъка имат повече осъзнати сънища

Модерната наука няма обяснение за тази закономерност, но няколко изследвания показват, че повечето сиво вещество в мозъка влияе на сънуването.

7. Никой няма пълен контрол

Макар цялата идея на осъзнатото сънуване да е контролът, който имаме над случващото се, интересна теория твърди, че всъщност никой няма пълен контрол над съня.

8. Ако мислиш за нещо, преди да заспиш, ще го сънуваш

Психолозите са на мнение, че прекаленото мислене за нещо определено през деня, ще се отрази в съня ни. Подбирайте внимателно мислите си, ако не обичате кошмари.

9. Да се срещнем в съня

Някои хора споделят, че си уреждат срещи помежду си в осъзнатите сънища, където си споделят тайни. Когато се събудят, сравняват получената информация с реалността. Уоу!

10. Нищо повече от забавление

Колкото и да се твърди, че осъзнатото сънуване е паранормално явление, науката няма достатъчно доказателства в подкрепа на тази теория. Затова не се страхувайте, а се забавлявайте в съня си.

Сега се потопете в толите завивки, намислете си какво искате да сънувате тази вечер и отключете съзнанието си. Сладки (осъзнати) сънища!

източник: 10te.bg

Вижте още:

Осъзнатият сън – същност, видове и техники

Хората от това племе почти не спят – сънят бил вреден за здравето (ВИДЕО)

Какво сънуват слепите хора?

По време на сън човешкият мозък се пречиства от натрупаните токсини

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 3 times, 1 visit(s) today