Джоан Роулинг: Трудният път на успеха

[ad_1]

Днес Джоан Роулинг навършва 56 години. На 31 юли 1965 година в Йейт, Глостършър се ражда бъдещата авторка, подарила на света историята за Хари Потър.

Съдбата ѝ не е никак лека. Но всичко по реда си. Още от малка проявява склонност да съчинява истории. Съвсем малка пише детски разкази за мистър Зайо, които разказва на по-малката си сестричка. Съучениците ѝ я приемат като затворено, не много общително дете, което живее в своя си измислен свят и постоянно нещо си записва по тетрадки и бележници.

Но само с фантазия не става. Налага се да се учи и да се работи. А Джоан не може да разчита на голяма подкрепа от страна на родителите си. С баща си от ранните си детски години не се спогажда, а майка ѝ страда от множествена склероза и е постоянно болна. Джоан завършва училище успешно и подава документи за кандидатстване в университет. С Оксфорд не ѝ провървява, но я приемат в университета в Ексетър. Там бъдещата писателка се впуска в дебрите на френския език и класическата филология.

След университета, Роулинг започва да търси мястото си под Слънцето. Сменя няколко работодателя. Иска ѝ се да се занимава с писателска дейност, но литературното поприще не носи достатъчно приходи. Трябва ѝ идея за голямо, сериозно произведение.

Идеята ѝ идва през лятото на 1990 година, докато пътува с влака от Манчестър за Лондон. Ненадейно влакът спира и престоява цели 4 часа някъде сред хълмовете на Централна Англия. Тогава в главата ѝ се раждат неясните все още образи на момчето-сирак, училището за магия и светът на вълшебници и злодеи, който се крие буквално зад ъгъла. Джоан осъзнава, че това е добра идея за роман. Но от идеята до реализирането ѝ има огромна дистанция.

Роулинг решава, че може да превърне в реални образи смътните все още идеи. Мести се в Порто, където вечер преподава френски език, а през деня пише книгата си. Работата върви трудно. В същото време животът ѝ подхвърля поредните изпитания и препятствия. Джоан се омъжва за португалски журналист, но бракът им не трае дълго. В края на 1993 година Роулинг в буквалния смисъл на думата се озовава на дъното. Връща се във Великобритания, без семейство, без работа, без пари. Има само шестмесечната си дъщеря и три глави от новия си роман. Житейските несгоди се отразяват и на книгата ѝ. Замислената като жизнерадостна история за деца, в последствие книгата ѝ придобива далеч не по детски сумрачни оттенъци.

Но всичко това се превръща в основа за бъдещия успех на Роулинг. Въпреки всички несгоди в живота, романът е готов през 1995 година. Да напишеш книга е едно. Да я издадеш е също толкова сложно занятие. След редица неуспешни опити, своята тежка дума произнася осем годишната дъщеря на шефът на издателството Bloomsbury. Романът излиза от печат през 1997 година. Първият му тираж е само 1000 бройки, но е напълно достатъчен, за да получи признанието за най-добра детска книга за 1997 година. Джоан Роулинг получава кредит от 8 000 паунда, за да започне работа по продължение на романа. И продълженията се появяват едно след друго – три години, три нови романа. Едва тогава авторката си взема почивка от три години.

Светът буквално е обхванат от манията по Хари Потър. Романите се четат навсякъде. Милионните тиражи се оказват недостатъчни, за да може всички желаещи да се сдобият с книгите. Романите са преведени на 67 езика, в това число – колкото и странно да звучи – на латински и древногръцки. Светът живее в Потъроманията.

За момента последната книга е седма от поредицата. “Хари Потър и даровете на смъртта” излиза през 2007 година. Джоан Роулинг се занимава с други проекти, но само преди месец загатна, че е готова да се завърне към историята за вече порасналият Хари Потър.

Между другото, според хронологията на романите, Хари Потър “празнува рожден ден” заедно с авторката си – магьосникът с очилата “е роден” на 31 юли 1980 г. Т.е. днес Хари Потър навършва цели 39 години.

Киното също влиза в “потъроманията”. През 1998 година Warner Bros. Pictures откупуват правата за екранизация на първата книга за скромната сума от 1,5 милиона долара. Е, за Роулинг са договорени и проценти от приходите на бъдещия филм, както й се гарантира и участието на авторката в подготовката за реализиране на проекта.

Първо за режисьор на проекта е поканен Стивън Спилбърг. Но самият той се отказва, защото неговото предложение е да се създаде анимационен, а не игрален филм.
В крайна сметка Крис Кълъмбъс получава задачата, да режисира филма.

По настояване на Джоан Роулинг във филма участват само британски актьори. Сред хилядите желаещи да се снимат в новата приказка са избрани Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупър Гринт. Премиерата е през ноември 2001 година.

Спилбърг се оказва прав, като още в началото твърди, че филмът ще има огромен успех. При солидния бюджет за заснемането му от 125 милиона долара, готовият “продукт” връща на създателите си доста добра сума. Съвсем малко не му достигат, за да донесе 1 милиард долара приходи от прожекциите. Дори и така, пак оставя зад гърба си другата голяма кино творба, излязла месец след премиерата му – “Властелинът на пръстените”, който носи на продуцентите “само” 900 милиона долара. Оказва се, че сред феновете на фентъзито Джоан Роулинг е по-ценена дори и от създателя на жанра – Джон Толкин.

Това е пътят на Джоан Роулинг до днес – от несгодите на едва свързваща двата края безработна самотна майка, до жената, която притежава над милиард долара и няколко години е посочвана на първите места от различни класации за най-влиятелните жени в света.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 9 times, 1 visit(s) today