10 нерешени космически загадки

Да, живеем в технологичен свят и някак от само себе си сякаш смятаме, че всичко вече се знае и няма останали мистерии, но в живота не винаги е така, особенно когато става дума за космоса.

1. Паралелни вселени

Самата идея не е никак нова, а идва чак от далечната 1895г. от философът Уилям Джеймс, който пръв предположил, че може да съществуват повече от една вселени, които заедно да обхващат цялата материя и времеви континум. За съжаление, това е едно от нещата, които няма как да бъдат доказани, ако не отидем сами на мястото на събитието, а като сложим и факта, че нашата вселена продължава да се разширява всеки един миг, това надали някога ще бъде възможно за човечеството.

2. Червееви дупки или портали свързващи различни части от вселената

Още една теория, която засега може да бъде видяна само в научно фантастичните филми и романи. Идеята за това е много просто, а именно, че чрез такива портали може да се пътува от точка А до точка Б в дадена част от вселената изпреварвайки дори светлината. Това до известна степен противоречи на физичните закони, защото ако пристигнете хиляда години преди светлината да достигне даденото място то вие ще виждате какво е било на мястото от което сте тръгнали хиляда години по – рано.

3. Земята и Марс са с една същност

Това е една теория, която за много хора звучи смешно, за други пък звучи като една от най – големите съвременни конспирации. Според тази теория някога земята и Марс са били едно цяло след което са се разделили, друга подобна теория пък гласи, че животът на нашата планета има много общо с предполагаемия такъв на Марс. От време на време се появяват снимки, показващи голямо лице на Марс или пък пирамиди или пък седящ човек на някой от камъните там, но засега няма нищо доказано.

4. Тъмната енергия

Тъмната енергия е една от най – големите мистерии в съверменната космология. Според тази мистерия повече от половината от нашата вселена е заета от тайнствена субстанция наречена тъмна енергия. Това е отчасти доказано все пак, защото по всички закони на физиката големите струпвания на звезди и планети като галактиките би трябвало да се привличат от собствената си гравитация, това обаче не е така, а напротив те дори се отдалечават в повечето случаи.

5. Тъмната материя

Това е друга част от мистерията с тъмната енергия, а именно тъмната материя. Става дума за материя, която по всичко личи, че трябва да е там и навсякъде всъщност почти, но просто е невидима за нас поради една или друга причина. Всъщност в крайна сметка въпреки, че нито едно от двете тъмни неща не е доказано да съществува по всичко личи, че тях трябва да ги има, затова и търсенето в тази насока ще продължи до потвърждаване или тотално отхвърляне на идеята.

6. Извънземен живот

Една от любимите ми теми на разговор. Всъщност макар да не е доказано, макар да не сме ги виждали (официално) и да няма контакти с извънземни тяхното съществуване е просто неизбежно. Представете си как нашата вселена има трилиони звезди като нашето слънце, ако приемем, че средно на едно такова слънце се падат по примерно 5 отделни планети то сумата на възможните планети набъбва на 5 пъти повече от всички звезди във вселената. Шансовете поне още една от всичките трилиони планети да е на идеалното разстояни от своето слънце за да се зароди живот започват да стават меко казано огромни. Факт, е също така, че дори и да са ни посещавали те като цивилизация открила възможност за бързо и безопасно пътуване из вселената не би имало какво да научат от нас като цивилизация, при която последен писък на модата е най – новото Ферари.

7. Звуци от открития космос

Дори точно в този момент, в който вие четете тази статия из цялата ни планета постоянно има включен радио-телескоп, който е залепил ухо към открития космос с надеждата да чуе някакъв сигнал, че не сме сами. За съжаление засега такова нещо поне официално не е станало, въпреки че има множество спекулации в тази насока и всички звучат повече от правдоподобно.

8. Лунните руини

Ето и поредната голяма конспирация според някои, този път свързана директно с върховете по НАСА. Според тази конспирация на луната има руини оставени от други цивилизации, а защо не и цели градове. Факт, е че ако отворите дори една достъпна програма като Гугъл Земя най – вероятно на картата на луната ще видите едни интересни черни точки, които изглеждат странно много като нещо неестествено и по – скоро построено от някой. Дали е така, само времето ще покаже.

9. Супер земята

Само до преди десетина години не беше открита нито една планета извън слънчевата система, а причината за това беше, че просто светлината от звездата обикновенно заслепява дори и телескопите. Последните 10 години обаче имаме пробив в това отношение и честно казано вече са открити стотици планети коя от коя по внушителна и перфектно изглеждаща. Има една особенна планета обаче, за която се смята, че е по – големия брат на земята. Нарича се Глиесе 581д и за нея е доказано, че е около 4 пъти по – голяма от земята и се намира на перфектното разстояни от звездата си за да има течна вода. Дори всички изследвания на състава и доколкото са възможни сочат, че на нея има течна вода. Дали е възможно това при толкова голяма планета все още никой не знае, но какво ли би било да има толкова голяма Земя накъде там?

10. Лицето в мъглявината Орел

Стигнахме до края и до едно невероятно откритие направено от телескопът Хъбъл през далечната 1995г. Тогава този телескоп заснема мъглявината Орел, снимката е показано по почти всички световни медии без да е подправена по никакъв начин. Минути след предаването по CNN телефоните започват да звънят както се казва на пожар, защото хиляди зрители са видели в горният ляв ъгъл на снимката лице. Вие виждате ли това лице?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 663 times, 1 visit(s) today