Живите камъни в Долината на смъртта

Състезателната писта (Racetrack Playa) е езеро, което се намира в Долината на смъртта в източната част на Калифорния, на около 3 часа път от Лос Анджелис. Това е най-горещото място на Земята. В южната част на долината се намира пресъхнало езеро, в което сякаш камъните се движат от самосебе си. През последните години този феномен е наблюдаван стотици пъти. Тежки камъни с размери на футболни топки се движат в различни посоки, оставяйки ясни следи.  Скороста им е около половин миля за час, а браздите оставащи след тях се запазват с години.

baja-10-11-360-k

Учени от цял свят изследват този феномен вече 50 години. Засега чудото няма логично обяснение.

Едно от първите предположения било, че камъните се придвижват спомагани от гравитацията. Оказало се обаче, че северната част на езерото е по-висока от южната, а камъните се движели именно към посоката с по-голяма височина.

12072,xcitefun-moving-rocks-4

Друга хипотеза е, че камъните се задвижват от силните ветрове, въпреки, че някои от тях тежат много и са с немалки размери.

Двамата изследователи – Боб Шарп и Дуайт Кери започват да наблюдават обстойно камъните през 1972 година. Те стигат до извода, че вятърът премества камъните. Подкрепят тезата си с твърдението, че преобладаващите ветрове, които духат в долината са с посока от югозапад на североизток, а това е и траекторията на следите.

Според геоложката Д-р Паула Месина, движението на камъните е предизвикано от комбинацията между дъжд и вятър. Тя наблюдава камъните през последните 10 години и твърди, че макар и редки валежите по тези места са достатъчни да направят почвата хлъзгава, а силните ветрове свършват останалата работа.

Много хора се опитват да станат свидетели на този феномен и да уловят движението на „живите“ камъни. Те прикрепят камери към скалите, надявайки се, че ще успеят да запишат движенията. Долината на смъртта е Национален парк и да се използват определени техники е строго забранено. Забранен и е достъпът до там през дъждовния период, тъй като всеки един човешки отпечатък ще остави незаличими следи върху почвата за много години напред.

z_c714057b

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 705 times, 1 visit(s) today