Защо вкусът на доматите вече не е същия

[ad_1]

Снимка: kie-ker/Pixabay

Все по-често се случва домати, дори закупени от частен производител на село, да се окажат разочарование по отношение на вкуса – той не е толкова „доматен“, колкото очакваме. Оказва се, че това не е някаква заблуда. Американски учени са открили обяснението за промяната на вкуса на тази толкова популярна земеделска култура, случила се през последните десетилетия.

Проучването на генома на домата започва през 2012 година. За базисна оценка е взет сорта Heinz 1706. След това учените са определили пангена (съвкупността от всички гени на дадена група организми) на 725 сорта култивирани и диворастящи домати. Сравняването на данните показва, че при култивираните сортове домати липсват почти 5000 гена от пангена.

Най-значимо се оказва отпадането на веригата гени TomLoxC; те се явяват катализатори за биосинтеза на редица липидни (мастни) летливи химически съединения, които отговарят за аромата и вкуса. TomLoxC се открива при 90% от диворастящите сортове домати, но при културните се среща – в най-добрия случай – при само около 2%.
Точно поради тази причина диворастящите домати ни се струват по-вкусни, отколкото онези, които купуваме по пазарите.

Изследователите са установили и още един „притеснителен“ феномен при култивираните сортове домати – те са с изключително ограничено генетично разнообразие. Причина за това е селектирането, при което всичко „излишно“ е изтласкано от по-агресивните гени, които придават на култивираните сортове устойчивост към болести, по-бързо зреене, обилно плодоносене и дълготрайност на плода.

В световен мащаб търсенето на домати се радва на голям интерес. Само в САЩ средногодишно един човек консумира не по-малко от 9 килограма пресни домати и още около 33 килограма в продукти от преработени. Биолозите предлагат, да се започне селекция на нови сортове домат, като смятат, че връщането на вкусовите и ароматни гени би допринесло отново да се наслаждаваме на истинския вкус на популярния продукт.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 10 times, 1 visit(s) today