Защо Луната изглежда по друг начин, гледана от Австралия?

[ad_1]

Тези от нас, които живеят някъде из Северното полукълбо на нашата планета, са свикнали с нормален за тях изглед на Луната и ако винаги пътуват само на север от екватора, като например в Европа, Северна Америка, Азия или Арктика, гледката и видът на Луната ще са си относително постоянни.

Снимка от ИСЛАНДИЯ

Източник:

http://4.bp.blogspot.com/-EceUAC5BV0E/UdNmb5na_nI/AAAAAAAABno/IiOSuGfg0H4/s1600/_MG_0661.jpg

Но след като се придвижите в Южното полукълбо и посетите Южна Америка, Африка, Австралия или Нова Зеландия, нещо около Луната наистина ще се промени. Тя ще изглежда с главата надолу в небето, в сравнение с това, което сте свикнали да виждате в Северното полукълбо. По същия начин, ако сте свикнали с небето в южното полукълбо, то и придвижването ви до Северното полукълбо ще обърне Луната с главата надолу, в сравнение с изгледа, с което сте свикнали.

Снимка от АВСТРАЛИЯ

Източник:

https://www.dpreview.com/forums/post/55247196

Защо Луната е “с главата надолу“, наблюдавана от Австралия?

Това е така, защото живеем на сферична планета. И според мен това е едно от основните доказателства, че всичко е така, както го изучаваме в учебниците по физика и астрономия.

Ако стоя на северния полюс, с главата си „нагоре“ и имам приятел на южния полюс, също с главата „нагоре“, спрямо Земята, то двете ни глави са насочени в точно противоположни посоки.

Ако и двамата погледнем към Луната, виждам тъмните лунни морета, протягащи се по „горната“ част на Луната и ярък светъл регион на дъното.

/ Лунните морета са обширни базалтови равнини на Луната, които гледани от Земята изглеждат като големи тъмни петна върху лунната повърхност. Това е причината ранните астрономи да ги възприемат погрешно като истински морета. Днес се наричат така само по традиция. /

За човек на Южния полюс, чиято глава е насочена в другата посока, тъмните лунни морета отиват на долния край на Луната, като светлия регион се простира през върха.

Ако се движа от северния към южния полюс или обратно, за мен ще изглежда, че Луната се завърта в небето, тъй като моята перспектива на „нагоре“ се променя с изкривяването на Земята.

Промяната в изгледа на Луната прекрасно показва, че всичко, което знаем за системата Слънце – Земя – Луна е истина и твърденията, че Земята е нещо по-различно от кълбо, са абсолютно несъстоятелни.

Излезте навън и се полюбувайте на нашия прекрасен спътник, когато е на небосклона …..

По материал на www.forbs.com

Оригинална статия от www.forbs.com

[ad_2]

Source link

Visited 68 times, 1 visit(s) today