250-тонен камък хвърля предизвикателство на законите на физиката – Мегавселена

[ad_1]

Огромен загадъчен камък се намира в град Махабалипурам в южния индийски щат Тамил Наду. Той е една от главните забележителности на града. Хората го наричат Масленото кълбо на Кришна.

250-тонният камък е прочут с необичайното си разположение – той „виси“ на склон на хълм, наклонен под 45 градуса. Височината на балансиращия камък гигант е 6 метра, диаметърът му е 5 метра.

Популярният сред туристите гигантски камък си виси на склона от много векове, не се плъзга по нанадолнището и дори не е мръднал от място, когато е имало опити да го преместят.

Опити за преместване

Един от най-ранните известни опити да се мръдне камъкът, както казват, бил направен по време на управлението на Нарасимхаварман през VII век.

Както гласи историята, царят искал да пренесе божествения камък, за да го предпази от ръцете на скулпторите. Независимо от благите намерения на царя камъкът не мръднал от място и Нарасимхаварман бил принуден да се откаже от своя план.

Друг опит за преместване на камъка бил направен в началото на ХХ век. Според историческите записки през 1908 година губернаторът на Мадрас Артур Лоли решил да премахне камъка от хълма. Той се опасявал, че канарата може да падне във всеки момент и да унищожи постройките в подножието.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

За преместването на камъка били използвани седем слова, но камъкът гигант не мръднал и на сантиметър, а опасенията на губернатора се оказали безпочвени.

Масленото кълбо на Кришна

Масленото кълбо на Кришна първоначално било известно на местните жители като Ваан Ирай Кал. В превод от тамилски това означава „Камъка на небесния Бог“. Казват, че боговете са поставили тази канала в Махабалипурам, за да покажат на хората, че невъзможното е възможно.

Според някои източници Камъкът на небесния бог е прекръстен на Масленото кълбо на Кришна от местните гидове. В индуистката митология се казва, че когато бил дете, бог Кришна често тайно от майка си си вземал от делвата голямо парче масло, което много обичал.

Гигантският камък в Махабалипурам прилича на лъжица масло, която Кришна си е гребнал, затова го нарекли Масленото кълбо на Кришна. Този загадъчен камък привлича много туристи.[ad_2]

Source link

Visited 29 times, 1 visit(s) today