Защитникът на остров Кеа: Лъвът на Кеа

[ad_1]

Гръцкият остров Кеа е популярно място от древни времена, като се има предвид, че това е най-близкият Цикладски остров до Атина. Един от най-известните паметници на острова е Лъвът от Кеа, ранен гръцки паметник, създаден около 600 г. пр. Н. Е. Лъвът, известен като liontas за местните жители, от години се чуди. Въпреки че малко се знае за здравата каменна статуя, местните митове се разказват за нейното създаване и нейната емблематична архаична усмивка.

Митовете около Лъвът на Кеа, на гръцкия остров със същото име, са преплетени с истории за водни нимфи, за които се твърди, че са провокирали боговете.  (Публичен домейн)

Митовете около Лъвът на Кеа, на гръцкия остров със същото име, са преплетени с истории за водни нимфи, за които се твърди, че са провокирали боговете. ( Публичен домейн )

Лъвът от Кеа и свързаните с него митове

Многобройни митове се опитват да обяснят творението на лъва. Отправната точка за повечето от тези приказки е, че остров Кеа е бил дом на водни нимфи, които са използвали красотата си, за да направят боговете ревниви. Благодарение на това поведение боговете изпратиха лъв да чака и да предпази острова от провокативните нимфи. Въпреки че истинската причина за създаването на паметника на лъва е неизвестна, почти всички свързани с тях митове твърдят, че на острова някога е имало водни нимфи.

В статията на Джон Каски от 1981 г. Бележки за Кеос и Циа , той подробно описа лъва и неговото значение за поддържането на плодородието на острова и чистата питейна вода. Твърди се, че на самия остров имало много сладководни извори, от които щяха да пият нимфите. Боговете изпратиха лъва на острова, за да гонят нимфите и да пазят водата на острова в безопасност. Според Каски скулптурата служи като „поетичен запис на рядка и увреждаща суша, все още символизирана от огромна фигура на звяра на хълм близо до Юлис“.

В друг мит се казва, че остров Кеа някога е бил известен като Воден остров поради многото си естествени извори и нимфи. Митът твърди, че боговете ревнували от естествената красота на острова и в гнева си изпратили лъв да го унищожи. Когато нимфите бяха изплашени от новия обитател на островите, островът загуби източника на вода и загуби красотата си. След като хората на Кеа помолили бог Аристей за помощ за спасяването на техния остров, Зевс бил доволен и му позволили дъжд и водните нимфи ​​да се върнат. Това създаде красивия остров, който посетителите виждат днес.

През 1826 г. датският писател Петер Олуф Брьодстед нарисува много подробно Лъвът от Кеа.  (Публичен домейн)

През 1826 г. датският писател Петер Олуф Брьодстед нарисува много подробно Лъвът от Кеа. ( Публичен домейн )

Какво знаем за историята на Лъвът от Кеа?

Лъвът от Кеа се намира извън древния град Йоулида, като някои от оригиналните руини все още се виждат. Създаден преди 600 г. пр. Н. Е., Лъвът е издълбан от естествен камък с размери 8 метра (26 фута) дължина и 3 метра (9,8 фута) височина. Създателят на тази мистериозна скулптура е неизвестен, въпреки че археолозите са стигнали до извода, че тя е направена от местен варовик.

Изолираното пространство около скулптурата може да бъде надгробен маркер, като се има предвид, че е било стандартно за статуи на лъвове да означават погребения и има множество скулптури на лъвове около видни гробове в Гърция. Ако Лъвът от Кеа трябваше да бъде надгробен знак, това би бил един от погребалните паметници на старейшините. От друга страна, има алтернативни теории, които твърдят, че Лъвът от Кеа е бил маркер за близките сладководни потоци.

Писатели и изследователи посещават острова, за да видят Лъвът от Кеа от стотици години. През 1826 г. датският писател Петер Олуф Брьодстед нарисува лъва с много подробности. По същия начин през 1885 г. Джеймс Теодор Брент посещава острова и пише за легендите, които е чувал около създаването на паметника. Брент също написа подробно описание на Лъва:

„Невъзможно е да се определи дата или да се определи причина за строежа на лъва Keote; едно е сигурно, че е от много архаична работа, още повече че лъвовете на портата на Мицен „.

Остров Кеа е обитаван от векове, започвайки през бронзовата епоха. Непосредствената му близост до Атина и останалата част от континентална Гърция беше идеална. Островът е пълен със стръмни планини, маслинови горички и елинистически кули. Четири древни града, Иулис, Корисия, Риби и Картая, са построени върху Кеа, всички важни цитати за древните гърци. Около острова все още има руини, даващи на посетителите поглед към живота в древните градове, които някога са процъфтявали на Кеа.

Лъвът от Кеа може да бъде намерен близо до Йоулида, столицата на гръцкия остров Кеа.  (costas1962 / Adobe Stock)

Лъвът от Кеа може да бъде намерен близо до Йоулида, столицата на гръцкия остров Кеа. ( costas1962 / Adobe Stock)

Архаична гръцка скулптура и Лъвът от Кеа

Много историци смятат, че Лъвът от Кеа е едно от най-старите и значими произведения на гръцките монументални скулптури, открити до момента. Изсечен от един единствен блок местен варовик, той демонстрира способността на скулптора още през 6 век пр. Н. Е. Въпреки че може да липсва информация за създаването му, самата скулптура се вписва в категорията на архаичната скулптура и споделя прилики с други, открити около Гърция от същата епоха. Статуите в Наксос например са сходни по размер и изработка. Терасата на лъвовете – шестнадесет каменни лъва, посветени на бог Аполон – илюстрират значението на лъвовете за гърците.

Лъвовете са били използвани като знак за сила и защита от хиляди години. „Готови са да предизвикат враговете на града и да избухнат непокорството си към всеки, който се осмели да се приближи с враждебно намерение“, пише историкът Тревор Брайс, когато обсъжда тяхното значение. Лъвът от Кеа е издълбан с характерната архаична усмивка, често срещана в скулптури от 5-те ти и 6 ти век пр.н.е.

Смята се, че популярността на усмивките се дължи на това, че те са знак за идеално здраве и благополучие. Друга теория зад усмивката беше трудността на издялането на камък; създаването на извита уста беше много по-лесно за постигане. Въпреки че изглежда, че Лъвът от Кеа има архаична усмивка, някои археолози смятат, че тази усмивка е причинена от хиляди години естествена ерозия, което би означавало, че оригиналният израз на лъва вече не се вижда днес.

Тялото на Лъвът от Кеа също се свързва с архаичните стилове, като моделирането на опашката на лъва се извива около тялото. Характерно за архаичните скулптури е да изобразяват интензивно изкривяване на тялото на лъвовете и тези извивки все още могат да бъдат забелязани дори след векове ерозия. Много археолози вярват, че лъвът първоначално е бил оцветен, особено главата и очите. Докато конкретната история на Лъвът от Кеа остава неизвестна, чудото и мистерията около него привличат вниманието към остров Кеа от поколения насам, привличайки пътници и туристи да погледнат древната му форма и величие.

Горно изображение: Гръцката статуя на Лъв от Кеа се намира на остров Кеа в архипелага на Цикладите в Егейско море. Източник: Себастиан Шулц / Adobe Stock

От Сара Пирайно

[ad_2]

Source link

Visited 75 times, 1 visit(s) today