Загадката на ускоряващата се Вселена

[ad_1]

pixabay.com

Преди десетилетие трима физици бяха удостоени с Нобелова награда за откритие на сигурно доказателство, че разширяването на Вселената се ускорява. Това откритие има огромни последици за човешкото разбиране за физическия свят.

Астрофизиците знаят, че Вселената е безкрайна, като основната част от нея е заета от празно пространство, в което се намират галактики от звезди сред едно тънко море от атоми.

Физикът Хъбъл вече беше доказал, че Вселената се разширява и това е процес, който трае вече милиарди години. Очакванията на учените са били, че този процес ще се забавя заради гравитацията между отделните галактики и друга материя. Гравитационната сила винаги се е смятала за нещо като спойка за материята във Вселената.

Според науката, колкото повече обекти има във Космическото пространство, толкова повече ще се забавя нейното разширяване. Учените, участвали в експеримента, са очаквали да отчетат с каква скорост се забавя разширяването на Вселената.

Данните показали нещо съвсем неочаквано. Разширяването на Вселената всъщност се ускорява. Това означава, че гравитацията е незначителна в сравнение с някакво неизвестно енергийно поле, което раздалечава отделните галактики една от друга.

Тази непозната сила е наречена тъмна енергия, тъй като за нейното естество не се знае нищо. И още по-удивително е, че тя е основната съставна част на Вселената.

В момента тъмната енергия е най-голямата космическа загадка, защото разкрива ново поле за размисъл за функционирането на Космоса и материята. Засега остава най-голямата научна мистерия.

За да се потърси отговор на многобройните въпроси, нужно е да се изследват свръхновите, които дават поглед назад в историята. И позволяват да се състави една карта на разширяването на Вселената през хилядолетията.

Започналите проучвания в тази посока показват, че първоначално гравитацията наистина е надделявала над тъмната материя и действително разширяването на Космоса първоначално се е забавило. После привличащата сила на гравитацията е отслабнала и тъмната енергия, която вероятно е постоянна величина в Космоса, е поела контрола над процеса.

Днес гравитацията е много по-слаба от тъмната материя. Така че днес, след 13.7 милиарда години нещата стоят различно, отколкото скоро след Големия взрив, когато гравитационните сили са диктували събитията. Разбирането за функцията на тъмната материя като елемент на Космоса може да отговори на въпросите. Това обаче предстои в бъдещето.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Има ли край Вселената и къде е той?

Откритие: Човешкият мозък и Вселената са устроени по един и същи начин

Откъде идват тежките елементи във Вселената?

Най-често срещаните и загадъчни обекти във Вселената

Mожете да ни подкрепите като купите продукт от нашия магазин ТУК.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 3 times, 1 visit(s) today