Исторически студени случаи: Пет древни археологически мистерии за убийства

[ad_1]

Нищо не остава в съзнанието точно като въпрос без отговор, като историческа мистерия за убийство, неспокойна смърт, непроницаема загадка или дори древен студен случай, който просто чака да бъде разрешен. Добрият детектив елиминира невъзможното и каквото и да остава, колкото и да е невероятно, може просто да бъде отговорът. Археолозите са решаващи патологични проблеми, обсебени от мистерии от миналото. И нищо не предизвиква апетита им толкова, колкото шансът да използват археологически изследователски техники и инструменти от съдебната археология, за да разгадаят загадките на историята. Присъединете се към разследването, докато решаваме някои от любимите ни преписки по случая.

Благодарение на технологичния напредък учените сега разкриха нови доказателства в студения случай на Такабути, египетската мумия, настанена в Северна Ирландия.  (Музей на Ълстър)

Благодарение на технологичния напредък, учените сега разкриха нови доказателства в студения случай на Такабути, египетската мумия, настанена в Северна Ирландия. ( Музей Ълстър )

Смята се, че е първата египетска мумия, достигнала Северна Ирландия, според Университетът в Манчестър „Има богата история на тестването на Такабути, тъй като тя беше разгърната за първи път в Белфаст през 1835 г.“, като част от търговията с мумии, последвала Наполеоновите войни. Йероглифите върху боядисания й ковчег предоставят на експертите няколко улики за самоличността й, а именно, че тя се нарича Такабути, живее в Тива и е съпруга или любовница на благородник. Сега Такабути се помещава в музея Ълстър в Белфаст. 2600 години след смъртта й, технологичният напредък позволява на учените да се задълбочат в нейната идентичност по нови и безпрецедентни начини.

През януари 2020 г., използвайки CT сканиране, датиране на въглерод и ДНК анализ, археолозите направиха пробив, когато откриха, че Такабути всъщност е претърпял насилствена смърт. С един замах изследванията на древната мумия внезапно се превърнаха в неразгадана мистерия на убийството.

Повторният анализ през април 2021 г. разкрива, че не само е била наръгана с нож в гърба, но смъртоносната рана е нанесена от брадва, от типа, използван често от египетски и асирийски войници. ДНК анализът разкри и нейния изненадващ генетичен отпечатък, установявайки, че нейната ДНК е по-подобна на съвременните европейци, отколкото на египтяните. Множеството информация, събрана за тази добре проучена мумия, е включена в нова книга със заглавие Животът и времената на Такабути в Древен Египет: Разследване на мумията от Белфаст .

Откриването на забележително добре запазени останки в Шотландия позволи на археолозите да пресъздадат лицето на пиктик, жестоко убит преди около 2600 години.  (Кристофър Рин / Университет в Дънди)

Откриването на забележително добре запазени останки в Шотландия позволи на археолозите да пресъздадат лицето на пиктик, жестоко убит преди около 2600 години. (Кристофър Рин / Университет в Дънди )

Група археолози, разкопали пещера на Черния остров, Рос-шире в Шотландия, не можаха да повярват на очите си, когато откриха древния скелет, заровен в ниша на пещерата. Костна проба, изпратена за радиовъглеродно датиране, показва, че мъжът е починал между 430 и 630 г. сл. Хр. По време на периода на пиктите. Тялото му беше разположено в необичайно положение с кръстосани крака, с големи камъни, придържащи краката и ръцете му

Докато разкопките не дават улики защо мъжът е бил убит, ритуалното поставяне на останките позволява на археолозите да научат повече за пиктическата култура, която го е погребвала и е обитавала части от Шотландия през късната желязна епоха и ранното средновековно време.

За да разгадаят мистерията на убийството, костите са изпратени на една от най-украсените съдебни антрополози в света, професор Дам Сю Блек от Центъра за анатомия и идентификация на човека на университета Дънди (CAHID). Блек потвърди, че „очарователният“ скелет е в забележително състояние на съхранение и успя да опише подробно ужасяващите наранявания, които мъжът е претърпял.

Анализът заключава, че той е получил поне пет удара, които са довели до фрактури по лицето и черепа му, което е позволило на екипа й да разбере как краткият живот на мъжа е доведен до жесток и жесток край. Благодарение на цифровите технологии учените успяха успешно да реконструират лицето на пиктика, претърпял поне пет тежки наранявания на главата, според Би Би Си.

Останките на принц от ранна бронзова епоха, открити край Сьомерда през 1877 г., са обект на дневника за разкопките, воден от археолога Фридрих Клопфлайш.  (Fiedrich Klopfleisch / CC BY 3.0)

Останките от принц от ранна бронзова епоха, открити край Сьомерда през 1877 г., са обект на дневника за разкопките, воден от археолога Фридрих Клопфлайш. (Фидрих Клопфлайш / CC BY 3.0 )

Почти 150 години след първото си откритие, екип от археолози в Хале, Германия, преразгледа останките на така наречения принц на Хелмсдорф. Анализираният скелет е на човек, открит в могилата Лайбинген през 1877 г., гроб от ранна бронзова епоха, разположен в района на Тюрингия, принадлежащ към културата на Юнетике.

Причината за съживения интерес към тези човешки останки, за които учените подозираха, че са претърпели нараняване при извършване на неубедителни тестове през 2002 г., се дължи на откриването през 1999 г. от иманяри на известните твърдения на Nebra Sky Disk Списание Смитсониън . „Сензационна археологическа находка“, според Археология.com, този 3600-годишен бронзов диск, инкрустиран със златни символи, изобразява богато разбиране за астрономическите явления.

След публикуването на нова книга, написана от Кай Мишел и Харалд Мелър за загадъчния артефакт, беше призната необходимостта от съдебен анализ, за ​​да се научи повече за мистериозните човешки останки, които са продукт на същата култура.

През 2018 г. съдебните експерти идентифицираха това, което смятат за умишлено и смъртоносни наранявания. Франк Рамсталер, заместник-директор на Института за съдебна медицина на Университета в Саар, обясни, че те вероятно са причинени от „мощен и опитен воин“, който пробожда ножа на принца „в корема му“. Всички разгледани доказателства, авторът Харалд Мелер предположи, че нищо неподозиращият владетел е „изненадан от атаката“. Нараняванията, открити на костите му, се разглеждат като убедително „доказателство за най-старото политическо убийство в историята“, продължи Мелер през DW.

Художествено предаване на погребението Кошице, показващо родствени връзки между жертвите в студения случай, открит в Полша.  (Michał Podsiadło / PNAS)

Художествено предаване на погребението Кошице, показващо родствени връзки между жертвите в студения случай, открит в Полша. (Михал Подсиадло / PNAS)

През 2011 г. е открит масов гроб в Кошице, южна Полша, от екип от археолози в Краков. От 5000 години насам масовият гроб съдържа костите на 15 души, включително жени, тийнейджъри и малки деца – но само един мъж.

Учените тествали ДНК от 15-те тела и установили, че те са свързани, принадлежащи към културата на глобуларната мфора, възникнала в Централна Европа около 3400 до 2800 г. пр. Н. Е. Това означава, че археолозите са се натъкнали на останките от древно жестоко клане в семейството. Полските експерти предполагат, че семейството е екзекутирано по време на ритуална церемония, тъй като останките са намерени „лежещи плътно едно до друго, тела и крайници се застъпват“, твърди вестникът PNAS.

Въпреки че може да сме шокирани от такова мрачно откритие, учените нарекоха находката „интригуваща сцена“. Това не е защото те са безвкусен куп, а защото мистериите за убийства като тези им позволяват да тестват уменията си. Обединявайки няколко дисциплини, включително съдебна археология, криминална антропология и анализ на целия геном, археолозите могат да използват тази технология, за да разберат по-добре не само как е живяла групата, но и как и защо са умрели.

Намерените в Полша художествени реконструкции на този масов гроб илюстрират сплетената маса от тела заедно с анализ на техните родствени връзки. „Очевидно тези хора са били погребани от хора, които са ги познавали добре и които са ги поставяли внимателно в гроба според семейните отношения“, подчерта докладът. Археолозите стигнаха до заключението, че може да са били убити по време на намаляващите запаси от храна, което би обяснило защо в жертвената яма са открити само жени и деца.

Възможно ли е тези човешки останки наистина да са доказателство за жертвоприношение, открито в Чешката република?  (Archaia Бърно)

Възможно ли е тези човешки останки наистина да са доказателство за жертвоприношение, открито в Чешката република? ( Archaia Бърно )

Още през 2020 г. археолозите откриха останките на три нещастни жертви в 1000-годишния замък Брецлав в Чехия. Смята се, че е бил убит като част от човешки жертвен ритуал, се смята, че човешките останки са били погребани по време на построяването на замъка в началото на 11 ти век, тъй като техните скелети са намерени в първия слой от камъни на един от валовете. Археолозите дори твърдяха, че е можело да бъдат военнопленници, поробени при изграждането на каменните стени, преди да бъдат жертвани или екзекутирани.

Ако всичко това звучи малко пресилено, важно е да се отбележи, че терминът „жертвоприношение в основата“ всъщност съществува, тъй като някои средновековни култури са вярвали, че изграждането на структура е оскърбление на божествата и че за успокояване на тези духове са били жертвени ритуали изпълнени. Те от своя страна създадоха защитни духове, които охраняваха сградите, в които бяха погребани. Според доклад от 1995 г., публикуван в Списание за американски фолклор , на всички Балкани баладите за жертвоприношенията са толкова известни, че варианти на приказката са възприети като част от националната идентичност в страни като Унгария, Румъния и Гърция.

Горно изображение: Разгадаване на древни мистерии за убийства и исторически случаи на студ с помощта на съдебна археология. Източник: higyou / Adobe Stock

По древен произход

[ad_2]

Source link

Visited 54 times, 1 visit(s) today