Загадката на обърнатото стълбище в Куско, Перу

Град Куско (Cuzco), в югоизточната част на Перу, през 11 – 16 век сл. Хр., е бил столица на империята на инките. След това, хора започват да се заселват по тези места преди 3 хиляди години .

В древната част на региона Куско може да се види впечатляващ мегалитен комплекс – крепост, наречен Саксайуаман (Saqsaywaman).

От няколко десетилетия, зидарията на стените в Саксайуаман е обект на оживени дискусии. Използвана е така наречената циклопна зидария, тоест използване на много добре оразмерени каменни блокове с огромно тегло и размери, без използване на закрепващо решение.

Oсвен стените в Саксайуаман, там има неразгадани загадки, една от които е огромен гранитен блок, в който са изсечени стъпала. Гранитът е един от най-трудните за обработка скали. Дори и със съвременни технологии.

Блокът изглежда така, все едно някога е бил на едно място, а в един момент, някава невероятна огромна сила го е отнесла оттам, обърнала го е и го е поставила на настоящото му място.

Смята се, че инките са построили Саксайуаман, но някои изследователи смятат, че това е дело на мистериозната култура Килке, която е съществувала тук преди пристигането на инките през 13 век.

Но, вероятно и Килке са го построили на мястото, където преди това вече е имало структури. Самите инки ясно са описали, че преди тях, по тези места е живял народ, чийто могъщ бог е слязъл от небето.

Гиганти ли са били тези хора? Затова ли са изградили такива гигантски структури? Или извънземни са им дали технологии за обработка на тези камъни? И защо един от огромните блокове е с обърнати стълби?

Някои изследователи смятат, че в древни времена, преди няколко хиляди години, е имало някакъв глобален катаклизъм с мощно земетресение. Именно тогава са разрушени много от каменните сгради, а обърнатото стълбище е малкото, което е останало от тогава.

До блока с обърнатите стъпала са останките от други блокове, също със следи от прецизна обработка. Те също изглеждат като счупени парчета от нещо голямо.

Все пак дали тези разрушения са в резултат на някакъв природен катаклизъм или на нещо друго науката тепърва трябва да разбере.

Изтичник:ТУК

Visited 976 times, 1 visit(s) today