Забележителното запазване на Мумията на Дамата Дай остава загадка

[ad_1]

Забележителното запазване на Мумията на Дамата Дай остава загадка …

През 1971 г., работници копаещи бомбоубежище близо до град Чанша, Китай, се натъкват на масивна гробница от династията Хан.

В повече от 2000-годишния комплекс са открити над 1000 артефакта в изключително добро състояние, които дават на археолозите информация на живота на китайската аристокрация по онова време.

Най- забележителната находка се намира в центъра на гробния комплекс. Скрита от света в продължение на повече от две хилядолетия, мумията на жена, която сега е известна като Дамата Дай, е в забележително запазено състояние.

Реконструкция на лейди Дай

Няма съмнение, че Син Жуй – Дамата Дай, е живяла луксозен живот. Гробницата й била пълна с разкош, който само най-богатите от ерата на Хан са можели да си позволят. Имало гардероб, съдържащ 100 копринени облекла, 182 различни лакирани изделия, грим и други тоалетни принадлежности, огромен набор от деликатеси, за които обикновените жители по нейно време можели само мечтаят.

За да „отговарят на нуждите й“ в гробницата били поставени 162 издълбани дървени фигурки, представляващи слуги. Разкошът на нейната гробница води до прозвището, с което тя е най-известна – Мумията на Дамата Дай.

След смъртта й, тялото й е повито в двадесет слоя коприна, потопено в леко кисела течност и запечатано в четири един в друг ковчези. Самите ковчези били поставени в масивен погребален свод, изграден от кипарис и облицован с глина.

Сводът бил запълнен с 5 тона въглища, а горната част на конструкцията била запечатана с 1 метър глина.

Никой не знае как мумията на лейди Дай от древен Китай се е запазила в толкова добро състояние

Сложната конструкция на гробницата ефективно образува водонепропускливо и херметично пространство, което пречи на бактериите да съществуват там. Течността, в която е потопена мумията, вероятно е допринесла за забележителното й запазване, но и до днес никой не е сигурен как точно се е случило това.

Четете още: Необикновеният феномен сомати и връзката му с четвъртото агрегатно състояние

По време на откриването й, жената изглеждала така, сякаш е починала съвсем наскоро, а не преди 2000 години. Кожата й била еластична, а ставите й се огъвали свободно. Косата й все още била непокътната, включително миглите и космите в носа. Във вените й имало кръв, която при анализ показва, че кръвната група е тип А.

Патолозите успяват да направят аутопсия на лейди Дай, доказвайки, че не само кожата е забележително съхранена. Вътрешните й органи са напълно непокътнати, което позволява на патологичния екип да установи от какви заболявания е страдала в живота и как е починала.

Тялото разкрило болести, като високо кръвно налягане, висок холестерол, чернодробни заболявания, камъни в жлъчката и диабет. Умряла е от инфаркт на 50-годишна възраст, а последното й хранене било пъпеши. Но, откритието на Мумията на Дамата Дай посочва толкова отговори, колкото и въпроси.

Най-важното: как древните китайци са успели да запазват телата на починалите толкова добре? Ясно е, че мумифицирането е било добре развито изкуство по време на династия Хан, но как са развили тези умения и какви са били използваните специфични техники?

Очевидно, методът им не е бил толкова инвазивен, колкото този на египтяните, които отстранявали много от вътрешните органи от мъртвите за отделно съхранение.

Вероятно, сложната гробна структура е изиграла голяма роля за нейното запазване, но странната течност, в която е била потопена мумията остава загадка.

Последвалите открития само задълбочават мистерията. Две други мумии, вероятно съпругът и синът на лейди Дай, са открити в подобно състояние, но течността, в която били потопени, има различни химични свойства.

Ако не се намерят отговори, начинът на забележителното запазване на тялото на лейди Дай ще остане загадка, изгубена за историята.

[ad_2]

Source link

Visited 20 times, 1 visit(s) today