Враговете на Понсе дьо Леон го свързват с мита за „Фонтана на младостта“, като по невнимание го правят безсмъртен

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

Хуан Понсе де Леон е може би най-известен с това, че е открил това, което сега е известно като американския щат Флорида, но той също е свързан с търсенето на така наречения „Фонтан на младостта“, който би трябвало да направи един млад отново, ако изкъпана или пила от водата.

Но както при много неща, които се митологизират с течение на времето, се оказва, че Понсе дьо Леон вероятно никога не е търсил такъв фонтан, според Древен произход.

Понсе де Леон е роден в Испания около 1460 г. (чрез Wikimedia Commons)
От страница към Explorer

Хуан Понсе де Леон е роден през 1460 г. (въпреки че някои твърдят, че действителната година на раждането му е била 1474 г.) в бедно семейство във Валядолид, Испания, и е служил като страница в двора на Арагон.

Когато узрява, Понсе дьо Леон става солиден, воювайки в испанските военни кампании срещу емирството на Гранада. Но след като войната приключи, услугите му вече не бяха необходими, затова той реши да стане изследовател в чужбина, надявайки се, че в резултат може да спечели слава и богатство.

Испанска гравюра на Хуан Понсе де Леон от 17 век (Public Domain)

Понсе дьо Леон се обучава за изследовател, като се присъединява към втората експедиция на Христофор Колумб до Новия свят през 1493 г. В резултат на службата си при Колумб, Понсе дьо Леон е назначен за военен командир и по-късно управител на остров Испаньола, който сега е известна като Доминиканската република.

Докато служи като губернатор на Испаньола, Понсе де Леон чува, че друг остров, Сан Хуан Баутиста, е натоварен със злато, така че той получи разрешение от испанското кралско семейство да отиде и да изследва острова. На Сан Хуан Баутиста е създадено испанско селище и за пореден път Понсе де Леон става губернатор на онова, което по-късно се превръща в съвременния Пуерто Рико.

Статуя на Понсе де Леон в Сан Хуан, Пуерто Рико (чрез Wikimedia Commons)
Фонтанът на младостта?

Като изследовател Понсе дьо Леон далеч не беше единственият конквистадор, който искаше да направи името си в Новия свят. И някои от съперниците му активно се опитваха да доведат до неговия крах:

„През 1511 г., две години след като му беше дадено губернаторството на Пуерто Рико, той беше принуден да предаде позицията си на управител на Диего Колумб, син на Христофор Колумб. Като форма на обезщетение, кралят на Испания му предложи митичната земя Бимини, като предположи, че Понсе дьо Леон е успял да финансира експедиция и може би по-важното е да я намери. „

„Фонтанът на младостта“ – Картина на Лукас Кранах Старши (Public Domain)

Докато търсеше малкия остров Бимини, се разпространяваха слухове, че Понсе дьо Леон всъщност търси неуловимия „Фонтан на младостта“, но някои историци казват, че никога не е имало намерение на изследователя:

„Вместо това съдебната политика доведе до тази връзка. След смъртта на Понсе дьо Леон испански придворен хроникьор на име Гонсало Фернандес де Овиедо и Валдес се опита да дискредитира конкистадора. Овиедо беше подреден с един от съперниците на Понсе де Леон, Диего Колумб. „

Придворният летописец мразеше Понсе дьо Леон, затова го охули като глупак, мотивиран от егото и алчността:

„В неговия Historia general y natural de las Indias, Овиедо разказва една приказка, в която Понсе де Леон, измамен от местните жители, тръгва на дива гъска за „Фонтана на младостта“, като по този начин го представя като глупак. “

Понсе де Леон и неговите изследователи пият от извор във Флорида, докато уж търсят Фонтана на младостта. (Публичен домейн)
Флорида Вместо Бимини

Докато продължава да търси Бимини, Понсе де Леон вместо това намери Флорида, която получи името си от факта, че Понсе де Леон кацна там по време на Великденския сезон, който на испански е известен като Паскуа Флорида.

Година по-късно Понсе дьо Леон получава разрешение да колонизира района на Флорида, но по време на експедицията изследователят е ранен в бедро от стрела. По-късно тази рана го уби на 61-годишна възраст.

Но въпреки че срещна края си, докато се опитваше да си осигури мястото в историята, Понсе дьо Леон придоби малко безсмъртие и до ден днешен е едно от най-разпознаваемите имена на всички известни испански изследователи, на второ място след самия Колумб, който беше негов ментор в ранните дни на кариерата си.

Колкото и да е странно, Понсе дьо Леон сега е свързан с измисления „Фонтан на младостта“, който изглежда е малко повече от опит да го дискредитира. Вместо това му е дало блясък на безсмъртието през всичките тези векове по-късно.

Ето още за известния изследовател:


Представено изображение: Мадам Тюсо Орландо – Хуан Понсе де Леон от Джаред чрез Flickr (CC BY 2.0) с Фонтан през Pixabay от Мейбъл Амбър

[ad_2]

Source link