Историята на древния владетел Абхартач

[ad_1]

Историята на древния владетел Абхартач – ирландският вампир …

Твърди се, че Абхартач (Abhartach) е древен владетел на малко царство, датиращо от 5 или 6 век, граничещо с днешния Гарваг, Ирландия (Garvagh, Ireland). (HiddenTruth.site)

Според местна легенда, Абхартач става от гроба си, за да пие кръвта на своите поданици. Легенда или истинска история? Тя е записана като действителна история в Обща история на Ирландия (Foras Feasa ar Eireann) от д-р Джефри Кийтинг (Dr. Geoffrey Keating) между 1620 г. и 1631 г., което може би я прави най-старата писана история за вампири в Западна Европа.

През 1880 г., сборникът е препечатан в „История на Ирландия“ от Патрик Уестън Джойс (Patrick Weston Joyce). Както се предполага, келтският вожд Абхартач може да е прототипът на класическата вампирска фигура на Брам Стокър (Bram Stoker) – Дракула (Dracula).

През 5-ти и 6-ти век, в северната част на Дери (Derry), между градовете Гарваг и Дюнгивен (Dungiven), в област, известна като Гленюилин (Glenuilin), има малки царства, всяко със свой местен владетел или „цар“.

Тези царе са били с малко повече власт от племенните военачалници. Има достатъчно доказателства за тяхното управление, тъй като провинцията е осеяна с хълмове, древни укрепления, които са определяли съответните им територии.

Абхартач е бил един от тези вождове. Той е дребен и вероятно деформиран, но се разказва, че е бил могъщ магьосник и тираничен монарх.

Той е мразен от своите поданици, които искали да се отърват от него, но били твърде уплашени, за да го убият сами, заради предполагаемите му магически сили.

Затова, те молят друг вожд на име Кетейн (Cathain) от съседно царство, който да свърши тази работа. Името Cathrain или Catháin е едно от предшестващите фамилията O’Kane.

Кетейн убива тиранина и го погребва изправен, както подобава на келтски вожд. Но, на следващия ден, Абхартач се завръща, заповядвайки да му се даде купа с кръв, изцедена от китките поданиците, за да, както се казва в легендата – „да подсилва мръсния му труп“.

Четете още: Историци твърдят: Вампирите и върколаците са хора болни от бяс

Кетейн отново идва, уби го и го погреба. Но, на следващия ден, ужасният труп се връща, изисквайки същата кървава почит. Кетейн решава да разговаря с християнски служител, вместо с друид.

Той му казва:

„Абхартач не е напълно мъртъв, нито може да бъде убит, поради магическите си сили. Той е един от марбх бео (marbh bheo – ходещи мъртъвци), който ще измъчва хората си, освен ако не бъде спрян.

Направи това – прободи го с меч от тисово дърво, погреби го с главата надолу, постави тръни и голям камък направо върху него.“

Кетейн прави всичко, както му е казано. Дори стига дотам, че надгражда гроба. Този паметник дава името на мястото извън Гарваг – Слагтаверти (Slaghtaverty – лихвата на Абхартач).

Днес гробът е изчезнал, въпреки, че се казва, че е останал масивен надгробен камък върху действителното място на погребението. Там е израснало дърво, за което се смята, че е пораснало от тръните, въпреки, че дървото е много по-младо.

Голяма скала с две по-малки до нея лежат на земята под дървото, вероятно останките от долмена. Кръг от червена кал обгражда ствола му, с точния диаметър на дървото.

Гробът на Абхартач

Тук тревата е спряла да расте. Земята наоколо се смята за „лоша земя“ и няколко пъти е сменяла собствеността си, а местните жители не се приближат до мястото по тъмно, дори и днес. В региона все още говорят за „човека, който е погребан три пъти“.

През 1997 г., са направени опити за разчистване на земята. Твърди се, че работниците, които се опитали да отсекат дървото над гроба на Абхартач, три пъти са го рязали с трион но то расте на ново..

Също, докато се опитвали да вдигнат големия камък, една стоманена верига се скъсала, разрязвайки ръката на един от работниците.

Гробът на Абхартач сега е известен като Слагтаверти Долмен (Slaghtaverty Dolmen), а местните го наричат „Гробът на гиганта“.

[ad_2]

Source link

Visited 25 times, 1 visit(s) today