Вече знаем колко стари в действителност са мистериозните каменни гърнета в Лаос

[ad_1]

Снимка: wikipedia.org

Ако искате да се уверите, че историята е едно вечно предизвикателство, си заслужава да се отправите към Индокитай. Дестинацията – Лаос, където ще откриете едно от най-тайнствените места в цяла Югоизточна Азия.

Представете си долина, осеяна с хиляди огромни каменни гърнета, някои от които даже с похлупаци. Човек може да влезе почти до кръста в тях, а в по-големите направо се скрива целият. Някои ги наричат „азиатския вариант на Стоунхендж” – само че са по-малки и не така известни.

Тези каменни гърнета са забулени в мистерия, а действителното им предназначение е отдавна забравено.

Десетилетия наред учените смятаха, че гърнетата са били част от праисторически погребални практики. Според местните легенди и предания някои от тях са достигали до 3 метра височина и освен всичко останало в тях са се съхранявали алкохол, храна и дъждовна вода.

Уви, за съвременните археолози е почти невъзможно да проучат по-внимателно региона и да открият истината. Целият регион и Лаос като цяло все още търпят последствията от милионите неизбухнали бомби, пуснати от военновъздушните сили на САЩ през 60-те години на миналия век. До ден днешен – десетилетия след края на конфликта – стотици жители на тази държава загиват в резултат на това.

Снимка: wikipedia.org

Ето защо мистерията, свързана с каменните гърнета, продължава и до ден днешен. Едва 10 процента от тези мегалити са били изучени.

През последните години обаче стартираха експедиции до внимателно подбрани и безопасни места. Малко по малко археолозите правят важни открития за тези необичайни обекти, някои от които се извисяват сами, докато други са струпани на групи.

„До днес не бе възможно да изчислим кога точно са били поставени тези гърнета в региона, нито откъде е дошъл камъкът“, обяснява международният екип от археолози в своя научен труд.

Според техния анализ каменните гърнета най-вероятно са били разположени по местата си най-рано в края на второто хилядолетие преди Христа. Учените достигат до тези заключения с помощта на техника, наречена Оптично стимулирана луминесценция (OSL).

Същевременно радиовъглеродно датиране на доказателствата, събрани при проучването на различни по вид погребални практики на някои от тези места (включително цели човешки скелети, както и скупчени на едно място кости) показва, че тези неща са се случвали между 9-ти и 13-ти век след Хр.

На фона на последните доказателства това означава, че каменните гърнета са се появили много по-рано от най-скорошните (потвърдени) открития за погребални практики – потенциално с хиляди години. Какво значи това? Все още не знаем със сигурност.

„Данните, представени тук, подсказват, че поставянето на мегалитите предхожда погребалните пракитки, свързани с каменните гърнета“, пишат учените. Т.е. по всяка вероятност гърнетата вероятно са били използвани многократно през годините и са били от съществено значение за ритуалите на древните хора.

Предишни проучвания обаче показват, че погребалните практики вероятно са почти толкова стари, колкото и самите гърнета. Ето защо е напълно възможно едно по-широко проучване да разкрие една далеч по-последователна времева линия на човешка активност.

А как гърнетата са се озовали на сегашното си разположение? Това също е една мистерия.

Проучване на мегалитите на едно от местата показва, че най-вероятно е била използвана каменоломна на около 8 км от тях. Как хората са създали тези обекти (някои от които тежат над 30 тона) и са ги транспортирали? Все още не знаем.

източник: obekti.bg

Вратата на боговете в Перу: Мистериозният енергиен портал

Отмъщение на Кремъл ли беше погрома на мистериозната експедиция „Бастет“?

Мистериозните менхири с човешки лица на родния остров на Наполеон

Мистериозна находка в Провадия преобръща историята на България

 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 7 times, 1 visit(s) today