В подземните пещери на Марс може да има живот

[ad_1]

pixabay.com

Всички знаем, че повърхността на Марс е студена, суха и радиационна. Ето защо учени от НАСА подозират, че животът на Червената планета може би се е развил под земята – там, където може да има някакъв достъп до вода.

Според научния център по астрогеология на американската геоложка служба (USGS), са картографирани повече от 1000 входа на пещери на Червената планета.

Теорията е подкрепена и от научния изследовател на лабораторията за реактивни двигатели на НАСА – Влада Стаменкович, който обсъди идеята на скорошно космическо събитие, съобщава Space.com.

Той предложи да се изпрати устройство, което да „сканира“ за подземни води или други химикали, в търсене на признаци на живот под повърхността.

„Повърхността на Марс е много окисляваща, излъчваща радиация среда, в която течната вода всъщност не би била стабилна за продължителен период от време. Това е най-неподходящото място за търсене на живот на Марс. Подземните води обаче може би са единственото местообитание за потенциално съществуващия живот на Марс“, каза той по време на конференцията „Mars Extant Life“.

В резултат НАСА планира да изпрати роувър до Марс по-късно тази година, който се надяват, че ще представи по-задълбочени данни върху това какво съдържа околната среда, като събира проби и ги изпраща обратно на Земята.

Наскоро учените също така откриха за пръв път и кислород в далечна галактика, което е признак за потенциален живот и на друго място, освен нашата планета.

Тъй като кислородът е един от най-разпространените елементи, известни на човека, учените отдавна вярват, че ще бъде сравнително лесно да го забележим във Вселената, но за съжаление досега тoва не се беше случвало.

Използвайки радиотелескопи, те забелязали следи от кислород в галактика, наречена Маркариан 231, която е на разстояние от невероятните 560 милиона светлинни години от Земята.

Телескопите показали радиация с дължина на вълната 2,52 милиметра, което е признакът за кислород.

Обикновено кислородът е невероятно труден за откриване от Земята, тъй като видовете сигнали, които би трябвало да го покажат на учените, се абсорбират от атмосферата на планетата.

В този случай те обаче постигнали успех, тъй като светлината от Маркарян 231 била „разпъната“на по-дълги вълни, докато пътувала към Земята, позволявайки ѝ да премине през атмосферата.

Пишейки за откритието в „Astrophysical Journal“, учените потвърдиха, че това е първото откритие на кислород в далечния космос, като също така било и най-голямото количество, наблюдавано извън нашата собствена система.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Хора или роботи да изследват Марс?

Скорошна вулканична дейност говори за възможен живот на Марс

Ядрена атака унищожила марсианската цивилизация?

Някои учени смятат, че животът е дошъл от Марс

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 22 times, 1 visit(s) today