Уроците по морал на Мехмед Втори-Завоевателят

[ad_1]

26.02 16:54 –
Уроците по морал на Мехмед Втори-Завоевателят

 Странно е да се говори за морал на човек, сложил ръка на Втория Рим- Константинопол! Безмилостно и жестоко, но според военните правила тогава! Предлага на няколко пъти,  да се предаде градът и косъм няма да падне от главата на защитниците му!
Но колкото и да е странно , той дава такива уроци  за морал на слугите си и  на жертвите- също!

Да се говори за националност при турските султани е  нещо прекалено!  Да , от Османовия род е, син е на Мурад Втори, но майка му умира, докато е още дете.  За него се грижи мащеха- сръбска принцеса!  Фактът ,че на дванадесет години , един от петте езика ,които владее е диалект, близък до сръбския ,но не сръбски, навежда на мисълта , че родната му майка може да е и  Българка? Учи заедно с Влад Цепеш- Дракола, възможно е , да знае езика и от него?

Развива се Бързо, умен е! Наблюдава го лично великия везир, често яде бой от него за неизпълнена задача! Заканва му се, Мехмед ,че като стане султан, ще отмъсти!  Впрочем ,везирът има разрешение за боя от баща му!

Назад е в листата на наследниците, просто го имат за всеки случай! Но обстоятелствата се подреждат така, че по- големите му  братя умират И Мурад, за всеки случай, на 13 годишна възраст прави Мехмед султан!  Везирите  нямат доверие към Мехмед, но няма мърдане !Господар им е! От дете има една мечта-Хубавата червена ябълка- Константинопол да е негова!

Веднъж даже прави тест за интелигентност на везирите?  Слага голяма червена ябълка на килим, в средата ,строява ги около него и пита ,как, без да се стъпи на килима, може да се вземе ябълката?  Везирите мълчат, великия везир, казва ,че в детски игри не му се участва! Нова черна точка за него! Мехмед прави демонстрация- Застава в средата на една от страните на килима.  Започва да го навива.  Сгъва го ,  стига до ябълката и я взима

Великият везир се оплаква на Мурад Втори ! Той идва и сменя сина си, докато порасне! Но Мехмед отново се заканва, че като стане император, ще отмъсти за унижението! На везирите!?

И този ден идва.  Но Мехмед не бърза. Подготвя дълго обсадата на Константинопол!  Знае ,че трябва флот за превземането на града и добре обучена армия !Трябва му специално оръжие за стените!

И унгарецът Орбан , прочул се с топовете си, сам идва при него. Предлага му невиждан топ! Мехмед Втори е технически грамотен!  Разбира ,че това е оръжието ,което му трябва ! Но следва остър въпрос към Орбан .

Пита го, след като е християнин, защо не предлага това оръжие на Константин Единадесети- ромейския император? Той отговаря честно, че го е предложил, но освен чувства,  тук има и цена!  А той няма с какво да я плати! Така се стига и до цената на топа.  Везирите треперят !Ако се стори прекалено висока на Мехмед, ще убие всички! Казва си цената Орбан- десет хиляди венециански дуката Мехмед,свил вежди бързо пресмята- казва му, че ще получи 40 хиляди, но ако приготви до три месеца топовете!

Да ,в този срок ,те са готови !

Обръчът около Константинопол е свит. Топовете действат повече на психиката на хората, но Мехмед е доволен от работата им.  Въпреки ,че един се пръска в негово присъствие и за малко не го убива!

Ромейският император разчита на генуезки наемници и венецианци за защитата на града! Вечните врагове, за пръв път действат единно

Но хазната му е празна Обръща се към богатите за помощ- да плати на наемниците и да купи храни !Главнокомандващия Лукас Нотарас се счита за най- богатия в империята  Иска помощ от него Но той вдига рамене Останал без пари?

При тези условия Константинопол пада!

Мехмед Втори осъществява детската си мечта Той е едва на 20 години

Търси ромейският император! Но му докладват ,че той вероятно е убит, видели са го да се сражава с войниците

Но Лукас Нотарас е жив и иска да се срещне с него!

Той го приема и изслушва. Гъркът казва, че му носи специален подарък и иска да го уведоми, че той,  по време на цялата война,  е работил в негова полза! Съвместно с неговия велик везир!

Мехмед Втори събира веждите,  горе на носа си ,като чува това !Пита то, какъв подарък му носи?  Нотарас едва повдига едно ковчеже и го отваря Пълно догоре със златни дукати! Те са за султана, личен подарък

Мехмед Втори ,запазва самообладание.  Подлага то на разпит.  Защо не е направил този подарък на Константин Единадесети, когато го е молил да помогне, когато народът на Константинопол гладува? С каква цел  дава сега,  на него, тези дукати? Бесен е и става да излиза . Нотарас пада в краката му, но Мехмед се обръща към охраната и нарежда да премахнат главата на този помияр , като поглежда с презрение сандъчето със злато!

Нарежда великият везир да се яви при него!

Везирът влиза с поздравления за успеха- падането на Константинопол !Казва ,че мечтата му  от дете, вече е изпълнена!

Но султанът му напомня  за прегрешенията и най вече детронирането му !Също и ехидната забележка за детската игра с ябълката!  Везирът коленичи, казва ,че винаги е работил,  той да стане това ,което е в момента!  Султанът потвържава ,че е вярно казаното, но му задава от упор въпросът- по каква причина е работил с помияра Нотарас и защо той не е уведомен за това , а го научава от гърка?

  Великият везир целува обувките му, да му прости, работата е била за завземането на Константинопол!

Но султанът нарежда на охраната, да го отведат при неговия  Нотарас, за да сподели съдбата му!

Въпреки ,че Мехмед Втори е много  отрицателен образ , все пак има някакви морални норми, особено към тези,които му падат в краката И ,както с основание ги нарича помияри, относно прегрешенията им е безмилостен![ad_2]

Source link

Visited 14 times, 1 visit(s) today