Учени откриха нов вид по-ефективен пламък

Ucheni-otkriha-nov-vid-po-efektiven-plamak

Огънят е открит още през каменната ера, но днес, стотици хиляди години по-късно, все още има с какво да ни изненада.

Учени от университета в Мериленд откриха нов вид пламък, наречен „синьо торнадо“ – гори със син чист пламък и се завихря над повърхността на водата. Едно от най-големите му предимства е, че е по-екологично чист, което може да се използва при нефтени разливи за безопасното им премахване.

„Синьо торнадо еволюира от традиционните жълти огнени вихри. Жълтият цвят се дължи на блестенето на горящите сажди, които се формират, когато няма достатъчно кислород, за да се изгори горивото напълно. Синият пламък показва, че имаме достатъчно кислород за пълно изгаряне, което означава липса на сажди, а оттам – чисто горене.“ – разяснява Илейн Оран от университета в Мериленд.

Синият пламък е не само красив. Той може да бъде използван за изучаване на физиката на вихрите при флуидите. Учените също така смятат, че може да се използва и извън лабораториите, като свойствата му предлагат стабилен, чист, ефикасен и лесен начин за премахване на нефтени разливи.

В лабораторията пламъкът е задържан за осем минути, като според учените, това далеч не е максималното време.

„Огнените торнада са по-ефикасни от други видове пламъци, тъй като произвеждат драстично повече топлина на повърхността на горивото, позволявайки му да гори по-бързо и по-пълно. При нашите експерименти наблюдавахме как циркулацията създадена от огненото торнадо е способно да придърпва повече гориво. Ако можем да постигнем подобно синьо огнено торнадо на по-голям мащаб, ще намалим замърсяването на въздуха при нефтени разливи драстично.“ – казва Оран.

Учените не са напълно сигурни какви са механизмите, които формират огненото торнадо, но въпреки това се вълнуват от високо ефективното горене без твърди емисии.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 198 times, 1 visit(s) today