Тайнствени тунели с височина 70 см свързват Атлантика с Турция

otvad.com

Отдавна е известно, че в Европа съществуват тунели, чийто произход е труден за обяснение. Още преди два века учени са успели да проникнат в тях и да направят своите първи важни бележки за видяното. Оттогава насам са открити много подземия.

Някои европейски държави просто са прорязани от катакомби  на дълбочина 20-30 метра. При това тунелите на някои места са свързани един с друг с помощта на допълнителни проходи.В резултат се получава гигантска подземна мрежа, простираща се от Шотландия, преминавайки под крайбрежието на Франция и достигаща чак до Турция.

Кой е изградил тази странна подземна система? Кога е била създадена тя? Тези въпроси и към настоящия момент остават без отговори.

Германският археолог  Хайнрих Куш в една от своите книги предлага такава версия за появата на тунелите: Възможно е системата да е възникнала през каменната ера – преди повече от 12 хиляди години – повечето от тунелите според него са разположени непосредствено около местообитания на древния човек. Куш допуска, че в древността подземията са били много по-мащабни. След време някои от сводовете се срутили. Освен това е възможно други участъци все още да се са открити от археолозите.

За какво е било нужно да се прокопават тунели с такава грандиозна дължина? Според учените тяхното предназначение било просто – защита от многочислените врагове, към които трябва да се прибавят и хищниците. Древните хора временно са се скривали в тези катакомби. Но не може да се говори, че тези тунели са били място за постоянно живеене.

otvad.com

Мнозина обаче се съмняват в изводите на германския учен. Според тях тунелите е невъзможно да бъдат прокопани в каменната епоха. Според опонентите на Куш тези тайнствени подземия са създадени далеч по-късно, пише сайтът Тайни. Така се допуска версията за хилядолетна история на катакомбите. Доказателства обаче не са намерени нито в полза на версията на Куш, нито на неговите противници.

Съществуват дори такива екстравагантни версии като тази, че всички тези тунели са прокопани от джуджета, за които толкова много е писано във фолклорните произведения. Австрийците даже наричат тези тунели дупките на джуджетата. Тази версия сякаш намира потвърждение в диаметъра на тунелите – 70 сантиметра, което пасва за придвижването на тези приказни същества. Над тази версия можехме и да се посмеем стига да не съществуваха странни съединяващи проходи, чийто диаметър всички на всичко е 40 сантиметра. Да се промъкне човек с обичайни размери през тях едва ли е възможно.

В нито едни исторически документ не е намерено споменаване макар и за един тунел с такъв диаметър. Възможно е тунелите да се били голяма тайна, пазена изключително строго. Отговорите на всички тези въпроси предстои да бъдат дадени. Поради тази причина споровете около тунелите не замлъкват нито сред учените, нито сред любителите на загадъчното.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 1 547 times, 1 visit(s) today