Стволови клетки помагат да израснат нови зъби

image

В  резултат на дългогодишни изследвания и експерименти за израстване на  нови зъби, които да  заменят паднали или развалени, британски учени са успели да получат невероятни резултати!

Този пробив в изследванията на стоматологично лечение претвори на  практика вековната мечта на човека – да му израстват нови зъби в замяна на падналите, независимо от възрастта.

В лабораторни условия  на експериментални плъхове правили инжекции, в които имало стволови клетки по такъв начин, че скоро след това на плъховете започнали да им израстват нови, на мястото на липсващите.

Британците са уверени, че за да се получат същите резултати и при хора, са нужни  не повече от две или три години.

Според британските учени, тези зъби ще  растат в продължение на няколко месеца, а цената им няма да надвишава цената на зъбните импланти, като най-често използван метод днес в областта на зъбопротезирането.

И, за разлика от имплантирането на протези,  този метод е по-малко болезнен и рискован, което със сигурност е допълнителен  плюс.

Главният  специалист по ортодонтия д-р Яел  Хори-Адад на Еврейския университет твърди, че технологията за отглеждане на нови зъби с инжектиране на стволови клетки ще може да бъде използвана в дентални клиники само след няколко години.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 184 times, 1 visit(s) today