Странно погребение: Момиче с птичи череп в устата

[ad_1]

Между 18 и 19 век в Полша на дете е дадено необичайно погребение с участието на птичи черепи в пещерата Тунел Велики. Ритуалистично погребение като това със сигурност би било спектакъл, но цялата информация за черепите на детето и ракита е загубена.

Докато ровеше сред някои прашни кутии, пълни с артефакти от стари изследователски проекти във Варшавския университет, д-р Малгожата Кот се натъкна на гореспоменатите човешки останки. Препъването през скелета само по себе си беше изненада, тъй като първоначалният изследовател, професор Валдемар Хмилевски беше избрал да не публикува откритието.

Ново изследване на момичето с птичия череп в устата

Скелетът на детето е намерен преди повече от петдесет години с череп от ракита в устата и още един до бузата. Използването на плитки гробове в пещерите е било погребална практика, която датира от поне 4000 години. Радиовъглеродното датиране на костите обаче разкрива тежък живот, пронизан от недохранване и поставя смъртта на детето някъде между 1750 и 1850 г. сл. Н. Е.

Защо погребението беше скрито толкова дълго? Кое беше това дете и кой ги погреба? Възможно ли е това да са останки от семеен ритуал или нещо много по-зловещо? В момента изследователите се опитват да отговорят на тези и много други въпроси.

Д-р Малгожата Кот се натъкна на мистериозните останки, докато разглеждаше артефакти от стари изследователски проекти в складовете на Варшавския университет.  (Małgorzata Kot / Варшавски университет)

Д-р Малгожата Кот се натъкна на мистериозните останки, докато разглеждаше артефакти от стари изследователски проекти в складовете на Варшавския университет. (Małgorzata Kot / Варшавски университет)

Изследователи от Института по археология във Варшава от години провеждат ДНК анализ на скелета и наскоро разкриха изненадваща информация за детето, заровено с птичия череп в устата.

Генетичните тестове показват, че това са останките на момиче, което е било на 10-12 години, когато е починало. Изследователският труд на екипа също разкрива, че тя не е била славянка. Според изследователския екип, ръководен от д-р Михал Войенка от Института по археология на Ягелонския университет в Краков, техният анализ показва, че момичето вероятно е от феноскандийски или балтийски генетичен произход.

Те вярват, че момичето е пристигнало в района с финландски войски, които са подкрепили нашествието на шведския крал Карл Густав в Полша. От 1655–1657 г. има финско-карелски войски, разположени в замъка Ojców близо до пещерата и изследователите вярват, че тя е била с тях. Както отбелязва д-р Войенка, „Често си представяме, че по време на потопа в Полша е влязла само редовна армия, но от докладите по това време знаем, че в лагерите също имало доста жени и деца. Такъв беше случаят и с шведския гарнизон в замъка в Ojców. “

Разбиране на сложната история на Полша

Историята на Полша от 17 и 18 век е сложна и изпълнена с насилие, глад и борба за власт. След 1560-те години е създадена Полско-литовската общност. В края на 1700 г. в общността има три основни играчи, включително Прусия, Русия и Австрия, които ефективно отнемат независимостта на Полша. В крайна сметка Полша беше изтрита от европейските карти, подобно на историята на това дете.

Разделянето на Полша от различни политически сили налага да се проучи местоположението на пещерата Тунел Велики. Това погребение е извършено в възвишението Краков-Ченстохова, в гористия район на долината Сасповска. Тази планинска област съдържа красиви скални образувания и десетки пещери, използвани в праисторически времена. Тези факти от древната история вероятно не са били на първо място в съзнанието на измъчените граждани от Краков от средата на 18 до началото на 19 век.

Ранните 1700 г. донесоха разрушения и разруха в и около Краков. Шведската армия завзема и частично изгаря историческия замък Вавел. Тези руини бяха оставени да изгният, докато пруските и руските нашественици продължиха унищожаването си. През 1772 г. тази област е контролирана от австрийската армия, като заповедите идват от самия Наполеон до евентуалното му падение.

Пещерата Tunel Wielki се намира в националния парк Ojców.  В района има над 400 пещери, които са известни и със скалните си образувания.  (Ян Йершински / CC BY-SA 2.5)

Пещерата Tunel Wielki се намира в националния парк Ojców. В района има над 400 пещери, които са известни и със скалните си образувания. (Ян Йершински / CC BY-SA 2.5 )

Продължаваща борба за полския народ

През 1800 г. Полша се опитва да открадне самоличността си обратно. Районът на Краков се превърна в символ за духовна и традиционна полска култура. За съжаление, Полша остава премахната от картите на Европа до 1918 г. Между края на 1700-те и 1860 г. Полша наблюдава военни бунтове, протести и опити за социална реформа. Усилията за политическа и социална реформа, предоставящи граждани на полско-литовската общност, бяха осуетени от руските и пруските войски.

Момичето, открито в пещерата Тунел Велики, вероятно е страдало силно в определен момент между 17-ти и 18-ти век. Може да е свидетелствала за насилие през целия си кратък живот и вероятно да е умряла от глад. Можеше ли детето да се опита да отлети от всичко това, копнеейки да избяга от такива трудности? Ако беше така, близките й щяха да си спомнят нейната привързаност към свободата или рафините. Тази хипотеза би могла да обясни символичното използване на черепите на птиците, но остава чиста спекулация.

През това бурно време се наблюдават много смъртни случаи и последващи погребения. Смята се, че повечето селяни и градски граждани са били погребани в гробища, свързани със собствената им религия. През въпросното време беше нечувано някой да бъде погребан извън гробището и нелепо, че съвременен човек ще бъде погребан в пещера.

Мадона с дете, със злато в ръка, приписвана на Таддео ди Бартоло.  (Sailko / CC BY 3.0)

Мадона с дете, със златка в ръка, приписвана на Таддео ди Бартоло. (Sailko / CC BY 3.0 )

Проучване на изображенията на птиците и символизма за разбиране на тайнственото погребение

В общността на Полша и Литва се помещават много имигранти преди 18 век. Тази страна се похвали с толерантност, научни открития и приветства всички. Това доведе до съжителството на много различни религии, от местното славянско езичество, до юдаизма, християнството и католицизма. Всяка от тези религии използва изображения на птици по различни начини. От пилета до гарвани птиците изглежда символизират вярата през цялата история.

Славянската митология съдържа улики за разбирането на погребението на това дете. Според изследователите има определен мит, свързан с птица, вероятно гарван или врана. Тази птица би могла да донесе водата на живота или смъртта на тялото и душата на починалия отново ще се издигне в предишното им тяло. Има много митове, които твърдят, че птиците са били духовете на паднали хора или биха могли да доведат до цикъл на прераждане. Възможно ли е близките на момичето да се надяват да я върнат към живот? Или се опитваха да освободят духа й?

Много култури считат птиците за символ на свободата. През Средновековието много религиозни картини включват изображения на ракита. Птицата присъства в образи на светци или на Исус Христос. Тази птица се появява в изкуството, когато смъртта е предмет на картината.

Тази иконография символизира свободата на душата след смъртта. Относително наскоро птичи черепи придобиха популярност и се казва, че символизират приемането на съдбата и свободата в смъртта. Възможно ли е тази настояща тенденция да е вдъхновена от някои дълбоки подсъзнателни асоциации?

Това е загадка: проблеми пред изследователите

Древният ритуал на пещерни погребения е бил популярен сред праисторическото население. Има доказателства за погребване на неандерталци в пещерите преди около 50 000 години. Палеолитните и неолитните племена също са използвали пещерите като гробища. Всъщност десетките пещери в долината Сасповска са били дом на неандерталски инструменти и човешки останки от палеолита. За съжаление тези места бяха унищожени от фермери, които използваха почвата от пещерите като тор.

Този вид замърсяване на мястото е довело до въпроси дали това място за погребение всъщност е можело да е от по-ранно време. Датата на радиовъглерода обаче потвърждава, че това дете всъщност е било съвременен човек, погребан по мистериозен начин.

Използването на богатата почва на пещерата от местните фермери през годините означава, че е невъзможно да се разбере напълно мястото на погребението поради липса на археологически доказателства. Този тип промишлено използване на пещерите е забранено от десетилетия, но е почти невъзможно да се намери непокътнатият археологически контекст за това погребение.

Момиче, плачещо за мъртвата си птица, картина от 1759 г. на Жан-Батист Грайз (публично достояние)

Момиче, плачещо за мъртвата си птица, картина от 1759 г. на Жан-Батист Греуз ( Публичен домейн )

Ще разрешат ли някога мистерията? Някои отговори възникват, но други са погребани във времето

Първоначално черепите на птиците са били изследвани от учени, които не са знаели за тяхната връзка с човешко погребение. Наскоро учените отново изследваха малките птичи черепи и установиха, че и двете птици са възрастни и нямат никакви признаци на порязвания. Това вероятно изключва възможността момичето да е изяло черепа на Chaffinch или птицата да е жива, когато черепът е бил поставен в устата й. Това сочи към ритуално поведение, или поне някой умишлено поставя тези ракитки и детето в пещерата Тунел Велики.

Но това не е всичко! Изследователите също трябваше да се справят с по-нататъшно препятствие в търсенето на отговори: черепът на детето липсва. Скоро след като първоначалните изследователи са разкопали тази пещера, те са изпратили черепа на антрополози във Вроцлав за допълнителен анализ. Настоящото местонахождение на този череп остава загадка за всички замесени и само времето може да разкрие местоположението.

И докато изследователите са разбрали малко за произхода на момичето, те не са успели да се доближат много до откриването на причината зад черепните птици в гроба ѝ. Те не са открили подобни ритуали за погребение в Скандинавия, но са посочили, че езическите практики, като горски погребения, все още са присъствали в някои региони на Финландия до 19 век.

Странното погребение на това момиче беше ли вдъхновено от вярата на любимия човек в митологията или езическа система от вярвания? Беше ли част от непознат ритуал? Може ли да е свързано със средновековното изобразяване на рафини и чинки? Или това са останките от зловещо престъпление?

Тази част от делото остава толкова отворена, колкото изобилието от тълкувания. Може би някой ден костите на момичето ще говорят по-красноречиво благодарение на напредъка на науката, позволявайки на изследователите да намерят отговорите, необходими за разгадаването на тази конкретна загадка.

Горно изображение: Dead Bird от Алберт Пинкъм Райдър. Източник: Публичен домейн

От Елизабет Мур

Актуализирано на 8 юни 2021 г.

Препратки

Диксън-Кенеди, Майк. 1998 г. Енциклопедия на руски и славянски мит и легенда . Санта Барбара, Калифорния: ABC-CLIO. Достъпно на: https://search-ebscohost-com.libproxy.csun.edu/login.aspx?direct=true&db=nlebk&AN=56852&site=ehost-live

Хътчинсън, Г. Евелин. 1974 г. “ Отношение към природата в средновековна Англия: Псалтирите на Алфонсо и птиците . „Isis 65, № 1 (1974): 5-37. Достъпно на: http://www.jstor.org/stable/228879

Natgryczewska. 26 януари 2019 г. „Пещерата Тунел Велики – долината Сасповска в праисторически времена.“ Долината Саповска в праисторически времена . Достъпно на: http://www.dolinasaspowska.uw.edu.pl/en/tunel-wielki-cave/

Стар, Мишел. 3 декември 2018 г. „Кости на дете с нещо странно в устата са намерени в полска пещера.“ ScienceAlert. Достъпно на: https://www.sciencealert.com/the-bones-of-a-child-were-found-buried-in-a-cave-in-poland-with-the-skull-of-a-bird -в устата си

Екип, Татмаг. Юли 2019 г. 2020. „Татуировки с птичи череп: произход, значения, символика и други.“ Достъпно на: https://tattmag.com/bird-skull-tattoo/

Тогава, Кер. 4 октомври 2017 г. „Погребенията на неандерталците са потвърдени като древен ритуал.“ National Geographic . Достъпно на: https://www.nationalgeographic.com/news/2013/12/131216-la-chapelle-neanderthal-burials-graves/

Zdziebłowski, Syzmon. 26 ноември 2018 г. „Малополски / Птичи череп, намерен в устата на дете, погребано в пещера.“ Наука в Полша . Достъпно на: https://scienceinpoland.pap.pl/en/news/news,31838,malopolskie-bird-skull-found-mouth-child-buried-cave.html

28 май 2018 г. Полски профил – хронология . Достъпно на: https://www.bbc.com/news/world-europe-17754512

25 май 2012 г. История на Краков . Достъпно на: https://www.krakow.pl/english/5423,artykul,history.html

[ad_2]

Source link

Visited 67 times, 1 visit(s) today