Странни кръгове се появиха във водите на Хърватска

кръговеМистериозни кръгове са се появили във водите на Адриатическо море. Те са точно 28 на брой и са забелязани по бреговете на Хърватия – все още не е установено как са възникнали точно на това място.

Необичайното явление е събудило интереса на много учени – феноменът е бил забелязан и заснет от високо, а сега тепърва ще се проучва. Интересното е, че всички кръгове имат еднакъв диаметър – 50 метра. Освен това 28-те мистериозни кръга са на абсолютно еднакво разстояние от брега, а разстоянието помежду им е около 300 метра.

Как са се появили там е само един от въпросите, на които ще трябва да се отговаря. Не става дума нито за използване на динамит и съответно експлозия, нито за петролен разлив, категорични са специалистите.

Версията за използването на динамит е обсъждана с експерти по експлозивите. Според тях подобни кръгове не могат да се получат след експлозия – появилите се мистериозно окръжности са абсолютно съвършени.

Специалистите допълват още, че кръговете са с дълбочина от 20 метра. Отхвърлено е и обяснението за петролни петна. Специалистите от института по геофизика в Загреб продължават да работят по загадката. Съвсем скоро ще започнат и серия от експерименти, в които участие ще вземат най-доказаните учени от целия свят.

Според още една от версиите, тези кръгове са дело на човек – някои специалисти смятат, че са се появили вследствие на военен експеримент. Една от първите задачи, които си поставят учените, е да проучат откога са там тези кръгове, тъй като има известна вероятност да са по-стари.

Специалисти от сдружението Слънце проучват дали появата на кръговете не е свързана по някакъв начин с морската флора и фауна. Разбира се, подобен феномен пробужда и по-различни въпроси – според някои от местните жители мястото може да е било посетено от извънземни.

Подобни странни кръгове има още около островите Молата и Премуда. На този етап изследователите от института по геофизика в Загреб категорично отказват да приемат за сериозна версията за извънземни.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 293 times, 1 visit(s) today