Странната Антена на Елтанин, открита на дъното на Антарктида

През цялата си история, хората са откривали необичайни обекти, които не са се вписвали в познанията им за света 

Тези артефакти са объркващи и не дават никакви отговори, дори при внимателно проучване.

В същото време, само малка част от такива обекти са изучавани. Останалите остават в историята само под формата на неясни снимки и истории на очевидци.

Един такъв артефакт е странна структура, открита от изследователи на дъното в Антарктида. Структурата е подобна на стоманена антена и до ден днешен не е ясно какво представлява.

През 60-те години, Антарктида все още е огромен непознат свят, който и сега е все още малко проучен. Хората знаели много малко за това, какъв вид животински свят има там. За повечето хора, Антарктида била по-скоро като друга планета.

През 1962 г., за да проучи Антарктида, американският кораб „Елтанин“ („USNS Eltanin„) тръгва към бреговете й. Той е първият кораб в света, създаден специално за проучване на Антарктида.

„Елтанин“ е трябвало да плува около Антарктида в продължение на 4 години и да изучава подводния свят.

На 29 август 1964 г., изследователите изследват морското дъно в район, разположен на 1600 километра западно от нос Хорн (Cape Horn) и на дълбочина почти 4 км. На дъното била спусната специална дълбоководна камера, която внезапно заснела много необичайна структура, висока 60 см.

Структурата стояла „в средата на нищото“, тоест върху гола секция на дъното. Наблизо около нея нямало растения, така че веднага привличала повишено внимание. Структурата имала симетрични и идеално прави напречни пръчки, по четири на всяко ниво. Всяка пръчка завършвала със закръглено „копче“.

 

По принцип, обектът много приличал на телевизионна антена, а по-късно е наречен „Антената на Елтанин“.

Това била напълно неочаквана находка, която, в същото време никой изобщо не се опитал да прикрие. На 5 декември 1964 г., в „New Zealand Herald“ са публикувани снимки на тази „антена“. След това, много изследователи са се опитвали да разберат какъв вид обект е това.

Според много уфолози и изследователи на така наречените „неудобни артефакти“, тази антена е била инсталирана там или от извънземни, или от представители на древна цивилизация. По-специално, известният писател Брад Щайгер я нарича „невероятен механизъм, хибрид от телеметрична и телевизионна антени„.

Конспиролозите също не изостават в теориите. Версиите са, че това е някакво шпионско устройство, инсталирано от руските (съветските) военни.

Биолозите изразяват версията, че това може да бъде някакво растение, непознато на науката. Тази версия обаче е възприета много скептично от експертите, тъй като се смята, че на места, където изобщо няма слънчева светлина, това е невъзможно. Изключение правят някои дълбоководни водорасли, но обектът на снимките изобщо не прилича на тях.

Тогава експертите по морска фауна влизат в дискусията и според тяхната версия, „антената“ не е нищо повече от рядка месоядна гъба Chondrocladia concrescens.

Открита през 1888 г., тази гъба наистина има пръчковидни придатъци на вертикално стъбло и четири, понякога шест, от тях на различно ниво и всяка завършва с овален израстък.

По-късно, именно версията с гъбата става основна и сега се смята, че „Елтанин“ е снимал точно такава гъба.

Истината за други изследователи не е точно тази. Те изтъкват, че пръчките от евентуалната гъба на тази снимка са толкова плоски, сякаш са нещо твърдо, а не меки шипове.

Има и други факти в полза на твърдението, че това не е Chondrocladia concrescens. В екипът на „Елтанин“ има много специалисти по морски форми на живот и те не са съгласни с версията за гъбата.

Според тях, подобни гъби живеят главно в големи колонии и не растат поединично. Също така, при заснетия обект, пръчките са разположени по-нарядко и са напълно симетрични. При гъбите, те са разположени начесто върху стъблото, а самото стъбло не е толкова идеално право.

Уви, изследователите не са правили повече опити да се върнат на мястото, използвайки по-нова съвременна технология, за да снимат онази част от дъното, където са заснели „Антената на Елтанин“.

Info: http://hiddentruth.site  

 

Visited 126 times, 1 visit(s) today