Археолози откриват погребение на малки деца с прикрепени „каски“- черепи от други деца

През 2014 г. – 2016 г., археолозите провеждат интензивни разкопки в региона Саланго, Еквадор. Наскоро, резултатите от тях са публикувани в списанието „Latin American Antiquity“.

Общо, на това място са разкопани 9 скелета, които, съдейки по керамичните останки, принадлежат на хора от гуангал, живели в Еквадор между 100 пр.н.е. и 800 век от н.е.

Едно от двете деца е било на 18 месеца, когато е починало, а другото на 6-9 месеца. Когато археолозите откриват останките им, те веднага виждат, че черепите им са странни и прекалено дебели. Оказва се, че върху черепите на малките деца плътно са сложени горните части от черепи на по-големи деца.

Изглежда, че, когато са поставяни върху черепите на бебетата, те са имали все още останки от плът. В противен случай, черепите щяха да изсъхнат и след това да паднат от главата им.

 

Археолозите били шокирани от подобен ритуал. Преди никога не са срещали нещо подобно в Еквадор и като цяло, в Централна и Южна Америка. Не са чели за подобни обичаи в други страни. Все още, учените не знаят дали малките деца и собствениците на черепите са умрели по естествен начин или са били убити.

Най-вероятно, всички деца са умрели от недохранване. По време на изследването им, учените установили, че по костите има ясно видими признаци на глад. По време на разкопките, археолозите също откриват слой от вулканична пепел, която е паднала там малко преди погребението. Пепелта може да обясни защо по тези места е започнал гладът.

В допълнение, фаланга от пръст, също детски, била притисната между един от черепите и „шлема“. Тази част от вероятния обред също озадачава археолозите.

Според археолозите, една от версиите за създаването на „черепите-каски“ е, че това е бил един вид опит за защита на бебетата. Древните хора може да са вярвали, че душите на бебетата все още са твърде неразвити и „диви“, и затова, в отвъдния живот те ще се нуждаят от водач и покровител на по-голяма възраст. Но, за сега, това са само догадки …

В гробовете, в близост до телата на бебета, са открити и малки фигури на хора, изработени от камък, вероятно представляващи един вид „пазители“.

Инфо:ТУК

 

Visited 79 times, 1 visit(s) today