Разрушена пирамида в Казахстан подобна на Пирамидите в Египед

В степите на Казахстан археолози откриха древно съоръжение, наподобяващо известните египетски пирамиди, съобщават местни медии, позовавайки се на един от археолозите, Виктор Новоженов.

На повече от 6000 км североизточно от Кайро, близо до Караганда е изкопана уникална стъпаловидна гробница от 15-10 в. пр. н.е., част от дандабай-бегазинската бронзова култура.

По своите форми това величествено погребално съоръжение напомня на известните египетски пирамиди от същия исторически период и особено на пирамидата на фараона Джосер. Пирамидата на Джосер в Египет, която се състои от шест огромни стъпала, е построена около 1000 години по-рано и се смята за първото в света каменно архитектурно съоръжение.

Пирамидата от бронзовата епоха в Казахстан (вляво) и известната египетска пирамида на Джосер (вдясно)

Казахските археолози са открили находката миналата година, но досега са пазили своето „сензационно откритие“ в тайна.

Съдейки по монументална структура, гробницата е построена от местен „фараон“ – вожд или „каган“ на могъщо местно племе от късната бронзова епоха.

Виктор Новоженов не изключва това съоръжение да крие немалко изненади. В близко време ще започне отварянето на главното погребение. Всички находки и материали на този уникален паметник ще бъдат изложени в Археологическия музей на университета в Караганда.

Освен в Египет, пирамиди съществуват и на други места, например Мексико и Китай, но това е първата в Казахстан.

Инфо:ТУК

 

Visited 31 times, 1 visit(s) today